Izaberite stranicu

Епархија рашко-призренска на челу са Епископом рашко-призренским и косовско-метохијским г. Теодосијем, огласила се јуче саопштењем поводом инцидента који се десио у Ораховцу у ноћи 6/7. фебруара када је белом бојом префарбан мурал најбољег тенисера света Новака Ђоковића:

“Сваки инцидент и напад на наш народ на Косову и Метохији наша Епархија доживљава са болом и тугом. Тако је и са најновијим инцидентом у малој српској енклави у Ораховцу, где је на тргу испред цркве оскрнављен мурал са ликом најбољег тенисера света Новака Ђоковића, који је био постављен у организацији италијанске организације за помоћ нашем народу на КиМ “Пријатељи Дечана”. Непозната лица су у току претходне ноћи полила морал белом фарбом.

За наш народ у Ораховцу овај мурал симбол је слободе и достојанства у ситуацији у којој је последњих 23 године изложен низу напада, паљевина кућа, пљачки и пуцања, а све са циљем да се преостали Срби принуде на исељавање. Полиција по обичају направи увиђај али починиоци се никада не приводе лицу правде.

Владика рашко-призренски Теодосије је у недељу у Ораховцу служио Литургију да би охрабрио наш верни народ да остане и опстане као своји на своме. Зато и овом приликом наша Епархија изражава солидарност са нашим храбрим Ораховчанима и апелује на међународне и косовске институције да Србима у овом граду омогуће миран и достојанствен живот.”

Како је касније известио Радио Гораждевац, омладинци из Ораховца су након завршетка школске наставе, уз савет аутора мурала, очистили оштећени мурал Новака Ђоковића.

Иначе, мурал је урадио уметник Милан Милосављевић, дипломирани сликар зидног сликарства из Београда, у оквиру пројекта “Боја у ваздуху”.

Пројекат је осмислила организација “Пријатељи Дечана”, а поред мурала је написана порука на српском и италијанском језику “Нема уназад, чак ни да би се ухватио залет”, преноси РТРС.

Фото: Радио Гораждевац

Pin It on Pinterest

Share This