Select Page

У недељу, 5. фебруара 2023, у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, Свету литургију је служио Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије, уз саслужење игумана манастира Зочиште архимандрита Стефана, игумана манастира Св. Архангели код Призрена архимандрита Михаила, јеромонаха Кирила Дечанца, пароха великохочанског јереја Милана Стојковића, пароха ораховачког јереја Милана Станојевића и ђакона Братислава Богдановића.

У литургијском сабрању је учествовао верни народ Ораховца и Велике Хоче, који је Владика поучавао беседом о јеванђелској причи о митару и фарисеју. Епископ Теодосије је беседио и за трпезом љубави.

– Нама је својствено да Богу захваљујемо, и ево смо се сабрали за овом дивном трпезом, агапом, као у првим вековима Христовим. Много значи ова мала заједница у овоме граду, поред овог храма, у овој улици, значи не само за Косово и Метохију, за нашу Епархију, за нашу Србију, за цео наш народ где год да живи по свету. Видите колико значи што сте храбри, што сте истрајни, што остајете на свом огњишту. Нама хришћанима је својствено да пролазимо пут крста, пут Голготе, али знамо да се тај пут завршава славним васкрсењем, обновом, спасењем, када смо са Богом ми смо најсрећнији и најбогатији. Благодаримо Богу што је нама доделио тај пут и ту улогу нашем народу, у нашој Цркви.. Верујте где год сам ишао где год сам се сусретао са нашим народом, људи гледају на наше Косово и Метохију, на наш народ, који је овде више од двадесет година после тих сукоба наоружаних, и питају се како то живе, и могу даље да живе, да опстану. Ја често кажем да смо привилеговани јер живети на оваквим местима не можемо без помоћи Божје. Данас смо се сабрали овде пред пост, да се помолимо Богу, да се још више учврстимо, да истрајемо, да будемо храбри. Ево и ова деца која су била у цркви која су се причестила, међу њима и Павлина.

Павлина не би била да није вас овде, да није друге деце, да није њених сестара, брата, њених родитеља. А и Ораховац не би био у свету оно што јесте да Павлина попут најбољег амбасадора тако не представља свој град и своју Цркву и све што постоји. Благодаримо Богу и да  нас Господ сачува, да нас укрепи, подржи, да не будемо малодушни. Онај ко има вере, има наде, неће бити малодушан, неће напуштати своје огњиште, свој дом, већ ће гледати да истраје у ономе у чему јесте, а Господ је рекао имаћете много невоља у свету, али се не бојте јер ја сам са вама. И заиста ако се негде може осетити и сагледати да је Господ са својима, то је овде у Ораховцу и Великој Хочи, у свим нашим селима, крајевима где ми живимо на Косову и Метохији. Нека вас Господ благослови и чува на многаја и благаја љета.“

По завршетку Литургије за све је припремљена трпеза љубави, певала је девојчица чувеног гласа из Ораховца, Павлина Радовановић, са малишанима овог места, а окупљени су могли да разговарају са Владиком и многобројним проблемима који их муче у последње време.

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This