Select Page

Његово блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, возљубљени предстојатељ Украјинске православне цркве, недавно је упутио апел Уједињеним нацијама због прогона многострадалне Цркве.

„Од фебруара 2022. Украјина живи у ратним условима пуних размера. У овом страшном часу ратних збивања и изузетно тешких искушења, молимо Вас да обратите пажњу на грубо кршење права на слободу савести и вероисповести у Украјини, које се састоји у кршењу права и дискриминацији православних. Хришћани Украјинске православне цркве (УПЦ)“, пише Његово блаженство у свом апелу упућеном генералном секретару УН Антонију Гутерешу, заменику генералног секретара Амини Ј. Мохамеду и саветнику за превенцију геноцида Алис Ваириму Ндериту, преноси Информативно-просветно одељење УПЦ.

Предстојатељ УПЦ истиче независан статус УПЦ и чињеницу да је то највећа вероисповест у Украјини, која је од првих дана осудила рат и пружила помоћ свима који су страдали у рату. Такође напомиње да је УПЦ увек бранила територијални интегритет и суверенитет Украјине.

Митрополит Онуфрије је искористио прилику да информише руководство УН о разним антицрквеним законима који прете забраном УПЦ, личним санкцијама архијерејима и клирицима УПЦ и незаконитим активностима локалних органа власти.

Такође је скренуо пажњу на поједине међународне законе о слободи вероисповести, истичући да је „веза између мира и људских права нераскидива. Људска права и владавина права су питање универзалне безбедности — толико су важни као војни потенцијал или економска стабилност.”

Раније овог месеца, Митрополит волоколамски Антоније, начелник Одељења за спољне црквене односе Руске цркве, такође се обратио Савету безбедности УН поводом прогона Цркве у Украјини, иако је УПЦ издала саопштење у коме је истакла да није тражила ни овластила РПЦ да говори у њено име.

С тим у вези, Митрополит Онуфрије је у свом апелу навео да је „питање ситуације око Украјинске православне цркве разматрано на недавном састанку Савета безбедности УН, али без саме УПЦ“.

„С обзиром на сложеност ситуације, Украјинска православна црква је спремна да пошаље свог представника и пренесе важне информације међународној заједници из прве руке“, рекао је Митрополит Онуфрије.

Његово Блаженство завршава свој апел: „Надамо се да ће се наш глас чути и да ће грађани Украјине који су верни Украјинској православној цркви (УПЦ) добити неопходну подршку и заштиту на међународном нивоу. Надамо се благовременом доношењу свих неопходних мера у циљу сузбијања распиривања верског непријатељства и дискриминације верујућих грађана Украјине и верских организација УПЦ, као и изради препорука које ће се упутити Влади Украјине у вези са заштитом верских слобода.“

После недавног наступа у Савету безбедности Митрополита волоколамског Антонија, УН су издале саопштење изражавајући забринутост за верске слободе у Украјини, као што су то чиниле неколико пута током последњих година.

За портал „Ризница” са енглеског приредила проф. Сања Симић де Граф

Извор: Оrthochristian.com

Pin It on Pinterest

Share This