Izaberite stranicu

У организацији Епархије будимљанско-никшићке и Црквене општине Рожаје, у уторак 24. јануара 2023. године, у рожајском Центру за културу, одржана је Светосавска академија.

Свечаности, организованој у славу Светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије. Владика је благословио сабрање, поздрављајући уважене госте, међу којима Епископа милешевског Г. Атанасија, предсједника Општине Рожаје г-дина Рахмана Хусовића, бројно свештенство, монаштво и вјерни народ.
Празничну Светосавску бесједу произнио је Преосвећени Епископ Атанасије, рекавши да је Христос дошао у овај свијет да покаже како се човјек може остварити на савршен начин, бити савршена личност и позвао да се на Њега угледамо.

„На Њега се угледаше, најприје, Његови апостоли, најближи Његови ученици, онда они ланчано, како су проходили кроз историјска времена, као на примјер апостол Павле и касније, сви су говорили: Угледајте се на Господа Христа и могли су да покажу на себи самом, сваки од њих, у сваком историјском времену, како изгледа човјек, скован у тој ликоливници без мане са свим врлинама. Међу таквима, у том историјском ходу јесте и Свети Сава, богочежњив, из богочежњивог корјена израстао“.

„У најранијем добу свог живота, у адолесценцији напушта свој завичај да би се даље надахњивао и учио христоликом животу, одлази на Свету Гору, у тај духовни универзитет тог времена, најсавршенији, најузвишенији. Ту се учио од савршених монаха молитви, врлини, богољубљу и братољубљу, то су основне врлине – љубав према Богу и према браћи, људима, према сваком човјеку, љубав према божјој твари. Када се то, на том духовном универзитету изградило, одлази да просвећује своју отаџбину Србију и ствара храмове, ученике своје придобија, крштава, поучава најсавршенијем начину живота“, бесједио је Владика Атанасије.

Свети Сава, додао је он, због тих својих врлина, особина своје личности, због таквог карактера радо је приман, прихватан куд год је ходио.

„Прихватан је од људи свих религија, свих народа зато што је био Божји човјек. Божји човјек управо се тиме одликује, не подјелама, него зато што је то ризница сваке добре особине, сваке врлине. Посебно се као такав истицао у свом миротворачком дјеловању, а имао је много посла, прије свега, морао је да мири своју рођену браћу, јер се у овом свијету људи лако подијеле по разним основама. Браћа су се гложила око власти, он такав какав је био, јеванђељског живота, јеванђељске врлине лако их је измирио, а онда  је мирио све народе, српски народ са другима“, навео је Његово Преосвештенство.

Цио балкански простор, по ријечима Епископа Атанасија, био је простор склада и мирног, доброг уређења, а Свети Сава је створио Српску Цркву, организујући је као зрелу.

„Прво је учинио да она дорасте до зрелости, и онда као зрела лако је добила и формално потврду о томе, тј. постала је аутокефална Црква Српска и он је био први Архиепископ Српске Цркве. Српска Црква је тако дјеловала да се тако формира и српска држава и да се тако, на јеванђељским принципима, уреди. И као таква она је оспособљена да траје, душа и тијело, по оном византијском принципу, јесу организоване и Црква и држава са јеванђељским намјерама и циљевима да она траје и слава Богу да траје, јер је то јако корисно за цио свијет. Корисно је да нешто по јеванђењском принципу устројено траје и траје“, рекао је Владика, додавши да су се многи, у том и у каснијим временима, по лику Светог Саве образовали, оформили.

„Много се касније јавило сличних, образованих по лику Светог Саве, по том обрасцу. Требало би нам много времена, вечерас не можемо све то предочити и представити. Поменуо бих овдје само личност Светог нашег Патријарха Павла, који се, као и многи прије њега, угледао на Светог Саву. Ево само двије сентенце из науке Патријарха Павла, који је највише говорио о љубави, па је истицао следеће: Љубав, као што Јеванђеље свједочи, јесте најузвишенија, најсавршенија, највиша врлина, али треба запазити да се она, некако парадоксално, понаша, јер све друге ствари које дијелимо са људима некако се умањују се, троше се, а љубав, што је више дајемо другима, то се она више разраста и више је има“, бесједио је Владика милешевски.

Подсјетио је на још једну познату изреку Патријарха Павла, којом је поучавао свој народ да је најбитније бити човјек, а не обраћати толико пажњу на ствари које од нас не зависе.

„Каже: Није важно одакле си поникао, него је важно у шта и у кога си израстао. Не бих тумачио ове ријечи, вјерујем да је свакоме јасно колика је ширина и важност ове његове изреке. Зато спајам ову прославу Савиндана са оним што рекох, светосавска посматрања, светосавска оријентација, светосавски приступ животу који не можемо везати за један дан, него за све вријеме живота, све вријеме које је пред нама. Светосавски приступ животу, вјерујем, да би сав овај свијет извео из његових тјеснаца и недоумица, завладао би мир и благостање у свим крајевима земље. Зато, свима честитам Савиндан и ову академију, и, на основу светосавског искуства, можемо рећи да Бог, не само да се јави, него, заиста, јесте са нама присутан и увијек остаје са нама“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски Г. Атанасије.

У Светосавској академији учествовали су: хор „Свети Никола“, етно група „Ступови“, а програм је водила Невена Радојевић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This