Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас на Бадњи дан, 6. јануара, благосиљао је и наложио бадњаке пред манастиром Светог Николе на Ободу Црнојевића. Након што је освештао бадњаке, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије се обратио сабраном вјерном народу, честитајући им празник:

Мир Божији – Христос се роди!

Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!

Oва анђелска пјесма, која се проломила с неба приликом Христовог рођења, постала je и наша пјесма. Прво пјесма витлејемских пастира безазленога срца, који су међу првима дошли да се поклоне Богомладенацу Христу у пећини Витлејемској, пјесма мудраца са истока који су вођени звијездом данима и мјесецима путовали до Витлејема да принесу дарове Богомладенцу – Цару над царевима и Господару кад господарима.

Господ Исус Христос – Син Божји примио је људску природу и сјединио је са својом Божанском природом јер је на такав начин Бог зажелио да дође у овај свијет, да постане као један од нас, да буде дијете као што је једно од ове дјеце, да се изједначи са људима. Да прими све оно што у овоме животу људи доживљавају и примају, и биједе и искушења, и да на такав начин у људској природи изврши наше спасење. Да Он као Син Божији, поставши син човјечији, све нас усинови Богу и Оцу, да добијемо ту слободу да се Богу живоме клањамо и да га призивамо као свога Оца небескога. Да имамо ту слободу да од Њега иштемо све што нам у овоме животу треба, а имамо заступника код Бога, код Престола Божијега, никога другога до Сина Његовога јединороднога који се с нама изједначио.

Драга браћо и сестре, божићна радост обухвата и небо и земљу. Нарочито нам је драго што се она улива у срца наша овако кад се саберемо уочи Божића око бадњака, да их налажемо у братској љубави и слози и да се Богу помолимо и око бадњака, а посебно на Светим богослужењима. Да се саберемо и да се објединимо око колијевке Богомладенца, да примајући Свете тајне Христове и хранећи се небеским Хљебом светих тајни, почнемо да живимо новим животом, препорођени и облагодаћени Духом Светим, који нам даје пуноћу свете православне вјере.

Божићна радост се улива и у све хришћанске домове. Обухвата и обједињује породице. Зато је породица код нас на највећој цијени, јер су се у њој вјековима његовале најузвишеније вриједности: вјера, љубав, доброта, гостопримство, чојство и јунаштво, на коме је утемељена Црна Гора, и ми се са тиме поносимо.

Нарочито је лијепо што смо се данас овдје сабрали на Ободу Црнојевића, који је симбол наше културе, историје и истрајности, наше духовности. Овдје је напечатана прва ћирилична словенска књига, која свједочи оваплоћење Христово и која утврђује свету православну вјеру. И видимо да то ништа није случајно, јер је Црна Гора засута светињама као небо звијездама, и оно чиме се она може поносити, својом историјом, својим светињама и својим духовним вриједностима, које је његовала и бранила по цијену живота, чувала као зеницу ока свога.

Зато, драга браћо и сестре, да и у овом времену се обједињујемо и оплемењујемо, облагодаћујемо и освећујемо, да Божију љубав и Божјиу милост, истину и правду, поцрпимо од Богомладенца Христа и да се обновимо вјечним новинама које је Он донио овоме свијету, да би смо били достојни и својих предака и да би смо и ми у овоме времену оставили траг као што су и они у своме, а онај који остави добар траг у времену своме, он је заслужио вјечан спомен, а то значи да се удостојио вјечнога спомена и на небесима и да је уписан у књигу живота Божјега.

Нека ово лијепо саборно окупљање, овдје на Ободу Црнојевића, буде благословено, срећно и честито. Да чувате овај лијепи сабор и ову лијепу и веома значајну братску слогу и љубав, да унапређујете овај сабор, а то значи да ћете унапређивати све оно што сте добро и честито наслиједили од својих предака. И да се сваке године сабирамо овдје, да овај сабор на Бадње вече буде овдје сваке године све већи, све љепши, све свијетлији, све Богу угоднији. Божји благослов нека прати и вас и ваше домове и ваше породице, посебно ову дјецу у све дане њиховога живота. Амин, Боже дај!

Мир Божији – Христос се роди!

Послије налагања бадњака, Високопреосвећени Владика Јоаникије је дјеци подијелио божићне поклон пакетиће.

Весна Девић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This