Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије на Бадњи дан, 6. јануара, освештао је и са вјерним народом наложио бадњаке пред Цетињским манастиром.

По вишевјековној традицији, први бадњак донијели су представници племена Бајице – Мартиновићи и Бориловићи, а онда представници осталих племена и нахија Црне Горе.

Високопреосвећени Митрополит Јоникије је вјернима честитао празник, поучивши их ријечима архипастирске бесједе:

Мир Божији – Христос се роди!

Нека је срећно Бадње вече и нека вам наздравље дође Рођење Христово Божић!

Ево сабрали смо се овдје да у миру Божијем наложимо бадњака испред Цетињског манастира, да се објединимо око овога огња у име Рођења Христовога и име вјечнога огња и благодати Духа Светога, који је Он излио на овај свијет да загрије вјером наша срца, да их испуни Божије љубави, милости, истине и правде да бисмо, као људи и као браћа, сабрани око Његове колијевке, прослављали име Божије и обједињавали се у братској љубави и слози.

Рођење Христово анђели небески су прославили на небу оном чудесном химном: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља! Ту пјесму заједно са анђелима и ми пјевамо и радују се наша срца, јер ова радост обухвата и небо и земљу, и улива се у наша срца и обнављамо се небеским Божанским вјечним новинама, које Богомладенац Христос донио у овај свијет. Ова радост коју највише у поноћи доживљавамо у храму на Светим богослужењима, причешћујући се Светим тајнама Христовим, обједињујући се међу собом, освећујући се заједништвом са Христом и заједништвом једни са другима, ова радост се прелива и у породичне домове, и обједињава се породица и уноси се Божански мир, долази и посјећује сваки дом гдје се прославља Рождество Христово. Јер Он доноси не овај земаљски мир пролазни, који данас јесте, а већ се сјутра претвара у немир, него мир Божији који превазилази сваки ум. И зато ми, када честитамо једни другима Божић, прво кажемо: Мир Божији па тек онда се цјеливамо у име Рождества Христовога.

Драга браћо и сестре, Божић је свеопшти празник, али је и породични празник јер се божићна радост уз бадњаке, уз све наше народне обичаје дивне и лијепе које су наши преци тако његовали кроз вјекове, породица доживљава кроз те дивне и просте, једноставне обичаје, сву пуноћу радости божићне и Богомладенац Христос, настањује се у свакоме дому и у души свакога родитеља и дјетета. И зато ми веома много поклањамо пажњу породици хришћанској и хришћанском браку јер су се у породичним домовима вјековима његовале најузвишеније вриједности: вјера, нада, љубав, доброта, милосрђе, гостопримство, једном ријечју чојство и јунаштво на коме се одувијек, па и данас, темељила Црна Гора. И даће Бог, драга браћо и сестре, да пролазећи кроз разна искушења, ако смо у заједници са Христом, да се нама та искушења обрате на добро, јер као што злато добија пуну вриједност што се више претапа у огњу, тако и врлине које смо наслиједили од предака све више долазе до изражаја иако смо имали много тешкоћа, међусобних,  нажалост, подјела. Али то полако превазилазимо и надамо се да ће мир Божији, који је Богомладенац Христос донио у овај свијет, да измири браћу, да се превазиђу подјеле и расколи. Није проблем што различито мислимо, него је проблем што наше мале људске разлике претварамо у свађе и подјеле па понекад и у мржњу и у сукобе, нажалост.

Међутим, гдје је правих људи, различита мишљења су добар повод за дијалог, за братски разговор, да се превазиђу све међусобне разлике мале, подјеле, и да као људи, што је говорио нас светопочивши Патријарх Павле, се загрлимо и да брат брата не губи него да добија у љубави Божијој, јер је Господ Исус Христос дошао у овај свијет да тражи изгубљене овце дома Израиљева и свакој изгубљеној овци се радује, свакој души човјечијој која је била залутала и која се била отуђила, или која је подивљала. Он је враћа у наручје Оца нашега небескога да се оплемени. Свима је донио ту радост и ту љубав да се њоме оплемењујемо, да се обједињујемо у благодати Духа Светога.

Нека овај Божић да снагу да превазиђемо све подјеле, он је у Црној Гори увијек био заменити празник, обиљежио је нашу историју и нашу борбу за очување свете православне вјере и на Цетињу и на Мојковцу. Велико наслеђе оставили су нам наши преци, које смо дужни да чувамо, а очуваћемо ако се објединимо у Христу који ће нам дати снагу да превазиђемо све подјеле, и да као људи и као браћа идемо напријед, да стварамо, да живимо у братској слози и љубави. Амин, Боже дај!

Мир Божији – Христос се роди!

Захваљујем свима који су донијели бадњак да наложи овдје и да се придруже овоме божићном огњу и божићној радости у имену Рођења Христовога и посебно поздрављам наше драге Бајице, које је Његош опјевао у Горском вијенцу, они су тада ушли у поезију и надам се да никада из ње изаћи неће.

Драге Бајице и сви остали који сте у име својих племена овдје данас придружили свој бадњак, све вас Бог благословио и сваким добром обрадовао, што је говорио Владика Раде, а што ми се највише допада, што свачему треба наздравити, све радошћу дивном наравњено. Амин Боже да славимо Рођење Христово како ове године тако и догодине и сваке године све љепше и боље. Амин, Боже дај!“

Сабранима око светог огња у име племена Бајица, Бадње вече је честитао господин Горан Мартиновић.

„Честити Владико, Митрополите црногорски, часни оци, часна браћо и сестре у Христу!

Доносимо вам по старом обичају ово свето дрво бадњака испред братства Мартиновића, Бориловића и племена Бајица и честитамо вам свети празник Христовог Рођења са жељом да у миру и радости проведемо ове благе светосавске дане. Молимо се у овим тешким временима за нашу свету вјеру православну, да Бог подари братску љубав и слогу међу нама ма ђе живјели.

Мир Божији – Христос се роди!“

Након налагања бадњака изведен је пригодан програм испред Цетињског манастира.

Весна Девић
Фото: Жељко Драшковић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This