Izaberite stranicu

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јован началствовао је светом Литургијом у Саборном храму Пресвете Богородице у Дамаску.

Уз саслужење више архијереја, на крају свете Литургије Његово Блаженство је служио помен за покој патријарха Игнатија поводом десетогодишњице његовог упокојења.

Патријарх антиохијски Игњатије IV се упокојио 5. децембра 2012. године у болници Светог Ђорђа у Бејруту после доживљеног можданог удара. Патријарх Игњатије (Хазим) је рођен 1. априла 1920. године у селу Мухарда близу града Хаме у Сирији. Године 1936. његова породица се преселила у Бејрут, где је служио као чтец у олтару. Пошто је положио монашке завете, рукоположен је за јерођакона. Године 1945. дипломирао је на Америчком универзитету у Бејруту, а од 1949. до 1953. године студирао је на Православном богословском институту Светог Сергија у Паризу.

По повратку у Либан, млади теолог са дипломом магистра је рукоположен у чин јеромонаха, а 1942. године учествује у оснивању утицајног Православног омладинског покрета у Либану и Сирији. Године 1953. био је један од организатора Синдезмоса, у свету познате организације православне омладине. Године 1961. хиротонисан је за епископа Палмире и Патријарховог викара, док је следеће године послан у манастир Баламанд за духовника и ректора новоосноване Богословије, која је 1988. уздигнута у Православни универзитет,  први такве врсте на Блиском Истоку. Године 1970. будући патријарх је изабран за митрополита Латакије. За Патријарха антиохијског и свег Истока изабран је 2. јула 1979. године, а устоличен је 8. јула исте године.

Као аутор више богословских књига и великог броја студија, носио је звање почасног доктора наука Сорбоне, као и духовних академија у Петрограду и Минску. Од 1970. године био је један од председника Светског савета цркава, а председавао је и Блискоисточним саветом цркава, где је посебно био активан у Комисији за дијалог са муслиманима. У Москви је 2003. године добио награду за рад на свеправославном јединству.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This