Izaberite stranicu

Јелени Поповић, редитељки популарног филма Човек Божји који говори о великом јерарху и чудотворцу из двадесетог века, Светом Нектарију Егинском, 29. новембра 2022. године у Букурешту је уручено признање Његовог Блаженства Патријарха румунског г. Данила.

Орден Богородице Молитељице, који је у септембру 2022. године установио Синод Румунске Цркве, у име Патријарха редитељки Јелени Поповић је уручио свештеник Никола Даскалу, саветник Патријархов, који је том приликом поручио: „Свети Нектарије Егински последњих деценија за нас Румуне представља откровење, откриће и посебан благослов за јачење пријетељства између нашег и грчког народа. Нека би Пресвета Богородица заштитила Јелену како би наставила да нас радује духовним остварењима – православним филмовима“.

„Немам речи да изразим захвалност,“ рекла је Јелена Поповић, „Мајка Божија је мајка свих нас и ово признање ме обавезује“. Она је истакла посебну љубав Светог Нектарија према Пресветој Богородици, као и да се и она молила Богородици да јој помогне у реализацији филма: „Увек сам са собом носила нит Богородичиног појаса који сам добила из манастира Ватопеда и та нит је имала важну улогу у настајању самог филма“.

Уметница је подсетила да је предходних дана посетила манастир Раду Вода посвећен Светој Тројици и Светом Нектарију, у којем се чува део моштију великог светитеља. „Чињеница да је манастир посвећен Светом Нектарију казује колико љубави имате према њему,“ истакла је Јелена Поповић, која је потом за портал basilica.ro говорила о њеном путу вере и настанку филма.

Филм Божји човек – у коме се поред Ариса Серветалиса, који тумачи улогу светитеља, појављује и Мики Рурк у улози парализованог човека којег Свети Нектарије својим молитвама подиже из самртне постеље – пуштен је у биоскопе прошле године, сто година након Светитељевог преласка у вечни живот.

Извор: Румунска Патријаршија, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This