Izaberite stranicu

У недељном дану, када наша Света Црква прославља Св. Григорија Паламу и Св. Апостола Филипа, служена је Света Литургија у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Евхаристијском сабрању началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина старешине храма, протојереја-ставрофора Гојка Перовића архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја Јована Радовића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа, предвођени породицом Павићевић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић, који је подсетио на данашње Јеванђеље и на то колико је Господ чуда учинио – јер Њему је све могуће.

Шта је потребно од нас ? – упитао је началствујући свештенослужитељ.

,, Потребна је јака вјера. Вјерујући човјек живи молитвом; молитва је разговор душе с Богом. Да би се човјек молио – потребно је да исправно и потпуно вјерује у Бога, како би тек онда могао да успостави присан однос са Свемогућим !“ – указао је прота Кљајевић, додавши да тај однос треба да буде нешто слично односу пријатеља према пријатељу, рођака према рођаку, брата према брату, дјеце према родитељима.

,, Молитвени однос изражава се мислима, ријечима, дјелима, поступцима, унутрашњим погледом душе и срца !“ – указао је отац, објаснивши да размишљањем и унутарњим ћутањем – успостављамо са Богом живи однос, како би заједничарили са Творцем, неба и земље.

Отац је нагласио да је молитва ријечима без унутрашњег акта, празна и непотпуна; чак и сам псалмопевац Давид говори Господе отвори уста моја и она ће узнијети хвалу Твоју !

Шта се од нас тражи, као дар Богу ? – упитао је потом о. Милета, у своме обраћању верном народу.

Казао је да се од нас тражи чиста, топла и искрена љубав која извире из срца и душе; уколико је наша љубав већа, утолико ћемо више моћи да поднесемо сва страдања и невоље па самим тим –  уколико су та страдања већа и награда ће бити већа.

Отац је појаснио да молитва треба да има за циљ  сусрет са Богом – ради сједињења са Њим – да би постали добитници Истине и Правде Божије.

,, На самом смо прагу почетка Божићног поста, данас су покладе и сутра почиње пост; немојмо питати само за телесни пост; треба да пости и наш језик, уши, срце и очи; потрудимо се да немамо у срцу мржње, зависти, љубоморе – како би најрадоснији празник Рођења Христовога, свима освануо на радост и весеље – нагласио је прота Кљајевић у своме обраћању у подгоричком храму.

Потом су сви они који су се припремили постом и молитвом – приступили Светој Чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је у Светогеоргијевском Дому, уз звуке гусала и пригодно послужење.

За то време, одржан је час вјеронауке у просторијама Црквене општине, који у школи Свети Ђорђе, води протиница Надица Радовић.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This