Izaberite stranicu

Уочи празника Св. Стефана Дечанског, служена је Света тајна јелеосвећења у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Свету тајну совршавали су протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј-ставрофор Драган Станишић, протојереј Јован Радовић и ђакон Лука Павићевић.

Након помазивања верног народа освећеним јелејем,  поучном беседом сабранима, обратио се началствујући свештенослужитељ, протојереј Јован Радовић, који је пожелео да са вернима подијели једно искуство до кога је дошао:

,, Наиме, нема човјека у животу који се у одређеном тренутку свога живота неће срести са болешћу; нико од нас није здрав; А чујемо од самог Христа који каже да је дошао болеснима, а не здравима, грешницима а не праведницима.!“ – указао је прота, додавши да је битно да знамо, да није Бог тај који је створио гријех, болести и патње, – него да су оне ушле у наш живот, завишћу и слободном човјековом вољом.

Отац је затим подсјетио да Адам и Ева, а прије него што су сагријешили – нису имали грубо тијело, као што га ми имамо, нису осјећали хладноћу, врућину ни болести; али, онога момента када су отпали од заједнице са Богом – почели су да пате, да се разбољевају и на крају, да умиру, закључио је прота.

,, Тако да и ми људи, наследници Адама и Еве по људској природи, – неминовно, временом, страдамо, трошимо се, постајемо порозни те умиремо и враћамо се земљи од које смо и створени !“ – нагласио је отац у својој беседи, подсећајући сабране, да је до почетка 20.вијека постојао један кућни љекар (и да је свака породица имала тог свог љекара) те се показало – да су се људи тада много лакше лијечили, него што се данас лијече, иако је медицинска наука напредовала; а будући да је тај љекар познавао цијелу породицу, био је пријатељ те куће, познавао је родитеље, дјецу тако да је он из дружења са њима могао да види – због чега неко оболи, зашто и из ког разлога.

,, Међутим, савремена медицина која је потпуно материјализована и лијечи један дио човјека, а не лијечи личност – биће човјеково, врло тешко може да га излијечи. Многе болести које су некада постојале, данас их нема, захваљујући вакцинама, прогресу науке и технологије – али зато имамо нове болести, које никада раније нијесу ни постојале. !“ указао је прота Радовић, у подгоричком храму.

,, Здравље и болест, нису добро ни зло, само по себи; болест није зла сама по себи, то је духовни приступ и поглед наше Цркве и Христа Бога нашега, који се не случајно назива – Педагог. Сама ријеч на грчком значи Педагог је онај који његује и васпитава болесника. !“ – поучио је отац, додавши да је Христос  дошао да би нас оздравио од нас самих, – али да би нас оздравио од гријеха, као јединога зла у овоме свијету.

,, Свети Оци Цркве кажу, – болест је посјета Милости Божије; Бог кога воли, онога и кара и бије свакога сина којега прима. !“ – подсјетио је прота, указујући на ријечи познатог савременог психонколога Сигела који каже да – не постоје неизлечиве болести, постоје само неизљечиви људи! Они који не желе да лијече своју личност и душу од гријеха.

Прота Радовић је затим указао на чињеницу да можемо из своје околине свакодневно видјети људе здраве, који живе потпуно материјалистичким начином живота, који највише уживају у страстима и пороцима; тако да видимо да здравље само по себи не мора бити добро, нити дато човјеку на спасење. А да, уколико човјек здравље користи на спасење, да би служио Богу и ближњему – онда је здравље добра ствар, закључио је отац.

,, Болест тијела се човјеку даје као искушење, а сама ријеч искушење значи – изазов !“- нагласио је он, рекавши да се телесна болест даје човјеку, да би се душа људска лијечила.

,, Црква се зове духовна болница и сва средства која нуди су – терапеутска, почевши од крснога знамења, Богојављенске воде, Св. тајне Јелеосвећења – а изнад свега – молитве.!“

Завршавајући своју беседу, прота је још једном подсјетио да – онај који је у болести, ако прихвати своју болест са стрпљењем и захвалношћу, – он ће оздравити; најбитније је да човјек осмисли своју болест, да би окајао гријехе које  није стигао да окаје.

,, Христос је једини љекар душа и тијела наших. Не мислите да лијечи медицина, лијек неки – Бог је онај који лијечи човјека, ако треба да преживи, исто тако Бог је онај који узима човјека, када Он то сматра за неопходно, и када човјек заврши своју мисију у своме животу. !“ – нагласио је отац Јован, поучивши да је једино зло у овоме животу – гријех, јер гријешећи сами себи највеће зло чинимо, а болест ако је посматрамо као посету Милости Божије и педагогије Божије и ако је примамо са захвалношћу и стрпљењем, што нам је Бог то послао – изаћи ћемо много јачи, искуснији и мудрији и добићемо све благослове Божије !

,, Бог вас благословио и подарио духовнога, душевнога а онда и тјелеснога здравља. !“ – пожелио је прота Радовић, окупљенима у подгоричком храму.

Потом је сабрани народ пришао да се и седми пут помаже освећеним јелејем.

Том приликом целивали су Свето Јеванђеље, Часни крст и честице моштију које постоје у овом древном храму: Св. Великомученика Георгија, Св. Стефана Троношкога и Св. Мученице Босиљке Пасијанске.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This