Izaberite stranicu

Дана 23. октобра Црква обиљежава дан упокојења једног од великих и омиљених руских светитеља – Светог Амвросија Оптинског. Бити у служби цијелог човјечанства — такав је био поглед на свијет старца који је својом љубављу и молитвом обухватао све вјерне и сву заблудјелу дјецу Цркве. У вријеме процвата Свете Русије, најпознатији оптински јеросхимонах Амвросије био је истакнути представник старчества 19. вијека. У то вријеме старчева слава је грмјела широм Русије. Његови разговори, који су до нас дошли кроз књиге, пуни су мудрости и дубоког смирења, и сада грију срца дубоком вјером и истинском љубављу, отварају духовне очи, просвјетљују ум, позивају на покајање, духовни препород, испуњавају блаженим миром и тишином.

У 19. недјељу по Духовима, 23. октобра,  на празник Светог Амвросија Оптинског, у Саборном храму Васкрсења у Тверу, Свету литургију служили су митрополит црногорско-приморски Јоаникије, митрополит тверски и кашински Амвросије и епископ ржевски и торопецки Адријан, саслуживало је свештенство Српске православне цркве, Тверске, Ржевске, Московске и Санктпетербуршке епархије.

На Божанственој литургији у Саборном храму Васкрсења сабрали су се и свршени студенти Петербуршке и Московске богословске академије на заједничкој молитви са архипастирима. У храму се молиле и игуманије женских манастира Тверске епархије, парохијани Саборног храма и Тверских парохија, заједно са ученицима парохијских недјељних школа, гостима и ходочасницима. Појао је  хор Храма новомученика и исповједника руских.

Литургија је директно преношена на Јутјуб каналу Пастирски дневник.

Након сугобе јектеније, митрополит Амвросије је прочитао молитву за мир.

Бесједећи, митрополит Амвросије се обратио митрополиту Јоаникију и заблагодарио му на посјети:

«Данас је празник у Тверској митрополији јер ју је посјетио поглавар древне Црногорско-приморске митрополије епископ Јоаникије. На Кавказу кажу: „Гост је благослов Божји“. И такав благослов Божији нас је посјетио Вашим доласком. За мене лично Ваша посјета Тверској епархији представља радост. Више пута сам уживао у вашем задивљујућем гостопримству на црногорској земљи, заједно са предавачима и студентима како Петроградске тако и Московске духовне академије. Данас се веома радујем што сте се овдје молили и служили литургију и причестили наше свештенство и монаштво Светим Тијлом и Крвљу Христовом. Знам колико својим мирољубивим карактером и мудрошћу чините за јединство хришћана – јединство које непрестано нарушава нико други до непријатељ људског рода. А о овом јединству  данас је говорила  и јеванђелска прича.»

Митрополит Амвросије је одликовао митрополита Јоаникија орденом свештеномученика Тадеја (Успењског), архиепископа Тверског првог степена. Такође, старјешина Тверске митрополије поклонио је Митрополиту црногорском икону Свештеномученика Тадеја и панагију са ликом Свете Тројице.

Митрополит Јоаникије је заузврат захвалио тверском архипастиру на позиву и уручио му крст и панагију: «Наше данашње молитвено сабрање доживљавам као велики благослов Божији који лежи у томе што смо данас сви заједно могли да се помолимо и причестимо Пресветим Тијелом и Крвљу Христовом из једне Чаше. Наше присуство овдје данас и наша заједничка молитва знак је наше дубоке захвалности и љубави према митрополиту тверском и кашинском Амвросију. Ово је наша захвалност што је митрополит Амвросије много пута посјетио нашу Митрополију и свима нама донио велику радост. Посебно сам му захвалан што је био са нама када сам устоличен на трон митрополита црногорско-приморских. И он је могао, с једне стране, да види велику љубав нашег вјерујућег народа према својој Цркви, а с друге стране, како се понашају остаци комунистичког насљеђа које још увијек живи код нас и супротставља се Цркви. Долазак владике Амвросија за нас је увијек велика утјеха и велика радост.

И на крају, добио сам прилику да се заједно са владиком Амвросијем помолим овдје, на његовом амвону у Тверској епархији, да му честитам и пожелим помоћи Божије у овој служби коју му је Света Црква повјерила. И не сумњам да ће захваљујући преданој служби епископа Амвросија, садејству и помоћи свештенства и вјерника, ова митрополија процвјетати у славу Божију.

Драга браћо и сестре, желим да вам пожелим духовно јединство са вашим архипастиром, вашим свештенством, јер ће управо у духовном јединству, у јединству са Црквом, сила Божија и благослов Божији увијек пребивати са вама. Ако смо у љубави с Богом и једни с другима, онда ће нам Господ помоћи да савладамо сва страдања, сва искушења која нам долазе», рекао је владика Јоаникије.

Митрополит Амвросије је заблагодарио свештенству и монаштву епархије и обратио се вјерницима, рекавши поред осталог: «По благослову Његове светости патријарха московског и цијеле Русије Кирила, ове недјеље, као и сљедеће, прикупљамо помоћ за интерно расељена лица, за оне који се налазе на територији Донбаса и људе који су у невољи». Он је позвао све да се  придруже  акцији.  Затим је позвао вјернике да 4. новембра, на празник Казањске иконе Мајке Божје и Дан народног јединства, дођу на литију и да се заједно помоле у Саборном храму Васкрсења у Тверу.

«Прошле недјеље сам се присјетио да је почетком 2000, када су НАТО трупе бомбардовале Србију, сви људи били у црквама, сваке недјеље су се сви причешћивали, јер су схватили да можда неће доживјети сљедећу недјељу и да се треба пред Богом оправдати и сјединити с Њим већ овдје на земљи. То је осећај потребе да будемо са Богом и то треба да искусе сви наши људи», закључио је владика Амвросије.

Послије богослужења, на пријему који је приредила Епархијска управа у част уваженог госта, Његово високопреосвештенство митрополит Јоаникије је у знак учвршћивања јединства руског и српског свештенства и народа Божијег одликовао митрополита тверског и кашинског Амвросија орденом Светог Петра Ловћенског Тајновидца другог степена.

Извор: Прес служба Тверске епархије

С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This