Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио еј данас Свету службу Божију у цркви преноса Моштију Светог архиђакона и првомученика Стефана у Горњем Липову код Колашина.

Саслуживали су му протојереј Раде Радовић, јереј Дејан Томовић и јерођакон Сионије (Зорић).

Током Литургије произнијете су молитве за упокојење пострадалих у јучерашњој трагедији на Цетињу.

По заамвоној молитви Литија је опходила храм, а онда је благосиљан славски колач.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да је Свети архиђакон и првомученик Стефан један од првих који се, заједно са Светим апостолима обукао у силу са висине и почео да твори вољу Божију.

“Завист људска је подејствовала те су се људи организовали против, видећи да се сламају старе заблуде. Људи су везани за своје заблуде. Колико је то опака веза, и дуготрајна и дугорочна, тешко се својих лоших навика и заблуда људи ослобађају. Убиједили су људе да Свети архиђакон Стефан руши Мојсијев закон, уредбе отаца. А заправо се није радило о томе, него све оно што су оци оставили као добро завјештање он је чувао. Али је још више чувао оно што је Господ Исус Христос завјештао ћ да се проповиједа љубав Божија и благодат Божија која препорађа људска срца”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да су људи, будући да знају да се организују у злу и у завјери, испунили своју намјеру.

“Каменовали су Светога првомученика и архиђакона Стефана који је силом ријечи Божије уништавао заблуде и расијецао окове ропства. Међутим, људи неће да се тако лако опредијеле за слободу. Воле своје навике и у њима желе да остану. А то је мало за човјека”, казао је Владика.

Владика Јоаникије је нагласио је да је искрена љубав према ближњима својим оно што је проповиједао Свети Стефан.

“Божанска љубав која препорађа небо и земљу, која све обједињује, која све преображава. И да је он заиста био испуњен истине и љубави Божје, показао је приликом свога страдања. Он је пострадао као Христос, подобно своме Господу јер му је Он дао ту силу да издржи страдање и да посвједочи име Божије”, рекао је Владика Јоаникије.

Објаснио је да у је Господ Христос дао силу а опрости својим мучитељима, онима који су га каменовали и убијали.

“И последње његове ријечи су биле исте као и Христове ријечи: Опрости им, Оче, јер не знају шта раде”, подсјетио је Митрополит Јоаникије и нагласио да је Свети архиђакон Стефан коријен хришћанских мученика..

Кзао је да је двадесети вијек био вијек страдања Цркве Божије.

“Сјетимо се само колико их је пострадало у Русији: епископа, свештеника, монаха, монахиња и безброј, облак вјерних који нијесу хтјели да се одрекну своје вјере”, рекао је он.

Владика је рекао да је велика благодат и милост Божја што јеподигнут ова свети храм у Липову.

“И многи су за то заслужни. Прије свега, заслужни су ваши преци који су за вјеру живјели, вјеру свједочили и за вјеру страдали. Заслужни су многи од вас овдје присутних. Али, господин доктор Милован Бојић је заиста много заслужан, најзаслужнији. Он је ктитор овога храма. И чини ми се да је кренуо да се враћа своме Липову, не заборављајући га као што многи други заборављају свој завичај. Свједок његове љубави и доброте је овај свети храм који је подигао и украсио. Наравно, још понешто ће он урадити за своје Липово. Нећу о томе говорити, он ће то сам посвједочити својим дјелима. То је најбоље и најувјерљивије”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This