Izaberite stranicu

Протосинђел Павле (Пајић), уз хоростасију Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, служио је вечерас, 7. августа, вечерњу службу у Цркви Свете великомученице Недеље у Јошици – Каменари.

На крају вечерње, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је предводио литију која је опходила храм, а потом се сабраном вјерном народу обратио поучним словом о Светим Божијим угодницима, међу којима је и Света великомученица Недеља, којој је посвећен овај свети храм у Јошици.

Свети Божији људи, нагласио је, сијају нама хришћанима као сунце и показују свјетлошћу свога живота како на овоме свијету треба живјети, да би достигли вјечити смисао. Господ Исус Христос је дошао у овај свијет као Пут, Истина и Живот и ко се с Њиме сједињује задобија живот вјечни, а ко се везује само за овај привремени живот и не тражи извор живота и не благодари Богу, он се изгубио већ у овоме свијету и вијеку.

“Света великомученица Недеља, у чијем смо се храму овдје састали, она је поживјела кратко на овоме свијету, али њен спомен сија Цркви Божијој, свима хришћанима кроз сва времена и како вријеме пролази њен свети спомен је све свијетлији, зато што се она љубављу својом сјединила са Богом, који је извор живота, и нашла вјечни живот. На такав начин се сјединила са Њиме, Христом распетим и васкрслим, што је и она узишла на голготу Христову ради љубави Његове”, бесједио је Високопреосвећени Митрополит Јоаникије.

Господ Исус Христос на крсту, принио је свој живот Богу, ради опроштаја наших гријехова и обновљења наше природе, ради тога да препороди овај свијет и све људе, да прими наше гријехе на себе и да излије своју живоносну крв, али, како је казао, и да побиједи смрт и да се јави као Побједитељ и Васкрситељ. Да нас обједини и да нам дарује живот и васкрсење. И Света мученица Недеља, нагласио је Митрополит црногорско-приморски, одговорила је на Христову љубав, зато што је пожељела да живот свој жртвује за њега.

“То је истинска љубав која се жртвује, лажна је она љубав која није спремна на жртву, није спремна на одрицање. Ту нема љубави и зато врло често чим дођу прва искушења и бракови пропадају, зато се породице растављају, долази до великих тешкоћа”, указао је Владика, поучавајући да они који немају љубави, заклињу се у љубав, а заправо је немају истински, немају снаге да издрже ни најмање искушење. А они који љубави имају ма каква искушења наизлазила у овоме свијету, а имамо их доста, они ће силом Божије љубави, која је у њиховому срцу, пребродити сва искушења и побиједити. Тако ће јачати љубав и у породици, која ће напредовати у свакој врлини.

По његовим ријечима, они који су се сјединили са Христом, нарочито Свети мученици, задоболи су велику славу у Царству небеском и та слава Божија осјењује све нас када се сабирамо на Светим богослужењима и у другим приликама када се молимо Богу и када се испуњавамо добрим намјерама, да вршимо добра дјела.

“Зато Црква толико поштује светитеље, а посебно Свете мученике и култ Свете мученице Недеље веома је јак у нашем народу, нарочито на приморју, у Далмацији, ево и овдје у Боки, али и свуда у Средоземљу. То је један од најстаријих култова”, казао је Митрополит Јоаникије, подсјетивши да се овдје на приморју рано проширило хришћанство те да се од памтивијека веома поштује Света Недеља, коју је наш народ често призивао у помоћ, па има и узречицу: Помози Боже и Света Неђељо! А Света мученица је свима, који су јој се молили искрено и истрајно, била на помоћи и многе избавила од искушења.

Говорећи о вјери овог народа кроз историју, подсјетио је да је првобитно мала црква Свете Недеље била практично под земљом укопана, јер у вријеме турскога ропства црква није смјела да се види:

“Али та црква, катакомбна црква, била је очигледно веома јака, јер је из ње израсла ова нова Црква. Када говорим Црква не мислим само на грађевину, него на народ који се у њу сабирао, јер народ сабрани у име Божије на Светој служби Божијој, то је Црква Божија, то је грађевина најузвишенија и непропадљива. Ево, ми смо се вечерас овдје сабрали поред ове величанствене цркве и видимо, уживајући у овоме заједништву, да су и ваши преци његовали то заједништво, да су своју цркву љубили, да су се у њој сабирали, да су гледали да је украсе што боље, да би на такав начин и своје душе украсили вјечном Божијом љепотом, али и да би ту љепоту Божанску свете православне вјере, завјештали своме потомству. И ево ова црква опет побјеђује.”

Осврћући се на чињеницу да се једно вријеме наш народ добрим дијелом повукао од Цркве, не никада у цјелини, јер је увијек је било вјерних, Митрополит је нагласио да је у комунистичко вријеме било много тешко бити  вјерник те да они који су тада остали вјерни, имају велику плату пред Богом и њих се треба сјетити.

“Нама је данас много лакше иако има доста искушења, али се Црква обновила. Обновило се заједништво око наших светиња и дао је Бог око сваког свештеника, око сваке светиње наше, ствара се заједништво. Ево данас овдје лијепога сабора поред Цркве Свете Недеље и Литургија је била, и ова литија, и на такав начин кад се саберемо заједно, радујемо се и нашем заједништву, а наше заједништво је засољено Божијом милошћу и љубављу, Божијом благодаћу, зато је оно тако драгоцјено.”

У наставку је Високопреосвећени Митрополит поучио сабране да кад се саберемо у цркви и када се Богу заједно молимо, онда смо ми заиста једно биће, један духовни организам, прожима нас благодат и сила, мудрост и љубав Духа Светога. И зато сваки хришћани, који зна шта је Света литургија, гледа да не пропусти ни једну недељну и празничну службу, ако је икако могуће да дође до цркве.

“Јер зна ако својом вољом занемари Свету службу да много губи, губи Божију милост и благодат, јер га она нигдје тако гријати неће као на Светој служби Божијој, на заједничкој молитви, када благодаримо Богу и када узносимо и своје биће, и свој ум, и своја срца, Богу живом и истинитоме. А он нас осјењује својом свјетлошћу, својом мудрошћу, својом истином, правдом и љубављу, и храни нас Небеским хљебом, Светим тајнама Христовим.”

На крају свог архипастирског слова Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је благословио овај дивни сабор, који се одржава у прву недељу августа, са жељом да га и даље његују и унапређују и да се увијек сабирају:

“Нека буде вама на здравље и спасење, на радост, на укрепљење! Да вам Бог дарује своју благодат и силу, да носите свој крст, да свједочите своју вјеру и да идете увијек правим Божијим путем, да вас Божија милост укрепљује и да Божији благослов буде на вама и на вашим породицама и домовима, на вашем потомству, и сада и у вијек и у вјекове вјекова, амин!”

У вечарашњем сабрању је учествовао велики број вјерног народа, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, као и многобројни посленици културног и јавног живота овог краја.

Весна Девић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This