Izaberite stranicu

Поводом боравка високопреподобног игумана манастира Подмаине Митрополије црногорско-приморске јеромонаха Рафаила Бољевића у Бечу, Његово преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је у четвртак 16. јуна, приредио високом госту и његовој пратњи свечани пријем у Владичанском двору у Бечу. Оца Рафаила који је у духу јеванђелске љубави допутовао са братством манастира Подмаине и манастира Ријека Црнојевића у Аустрију ради душекорисних предавања у Бечу, Линцу и Салцбургу, Владика Андреј је дочекао испред храма Светог Саве. После срдачне добродошлице, Владика је свештеним оцима показао репрезентативну свечану салу Епархијског двора и испричао историјат српског народа у Хабзбуршкој монархији од Велике сеобе Срба до Првог светског рата.

У дужем разговору, Владика Андреј је сликовито приказао оцу Рафаилу и његовој пратњи данашњи живот и рад Епархије аустријско-швајцарске, Италије и Малте и заблагодарио оцу Игуману на његовом вишегодишњем доприносу духовном напретку Епархије и подручних црквених општина. Владика Андреј је такође посебно евоцирао успомене на блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија који је још од 2014. године у више наврата благословио доласке оца игумана Рафаила, између осталог у Цирих, Сан Гален и друга места.

Са своје стране, отац Рафаило је заблагодарио Владици Андреју и епархијском свештенству на срдачним позивима и општем гостопримству у Аустрији, Швајцарској и на Малти где је отац Рафаило боравио 2016. године. Пошто се Владика Андреј посебно интересовао за духовни рад и подвиг оца Игумана у Црној Гори, отац Рафаило је у дужем разговору изнео читав историјат духовне обнове православног монаштва у Митрополији по благослову блаженопочившег Митрополита Амфилохија и данас по благослову Митрополита Јоаникија.

Током овог значајног пријема, отац Рафаило и Владика Андреј су разменили мишљења о плодоносној сарадњи свештених обитељи Српске православне цркве у Црној Гори са Епархијом аустријско-швајцарском, с обзиром на то да тренутно у овој Епархији нема ниједан манастир, мада за то постоји огромна потреба. Исто тако, отац Рафаило и Владика су продискутовали важне теме о мисионарском раду у вези са актуелним догађајима који се тичу живота српског народа на простору Беча и других дела Епархије.

На крају братског пријема, Владика Андреј је оцу Игуману и његовој пратњи приредио свечану вечеру на високом брду изнад аустријске престонице, на Каленбергу (Kahlenberg), одакле се пружа јединствено лепа панорама древног града Беча. У свечаној вечери учествовао је такође високопреподобни игуман Антипа Скандалакис из Свете Горе који се о празнику Светога Духа такође обрео у Бечу. Радост оца Рафаила и оца Антипе је била неописива јер ова два духовна стуба православне духовности у савременом свету су имали прилику да посредством Владичиног српско-грчког превођења, поразговарају о важним темама везаним за улогу православног монаштва у савременом напаћеном и намученом свету.

На крају овог незаборавног седмодневног боравка оца игумана Рафаила у Епархији аустријско-швајцарској, Владика Андреј је у петак 17. јуна испратио великог духовника и његову пратњу на аеродром и замолио да пренесу братске поздраве и усрдне молитве Високопреосвећеном Митрополиту Јоаникију, свештенству, монаштву и народу Митрополије црногорско-приморске, са надом на поновно виђење у Бечу.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

 

 

Pin It on Pinterest

Share This