Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Светог Јована Владимира у Курилу – Зета.

Саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске.

Након Литургије благосиљан је и преломљен славски колач, а онда се Владика вјерном народу обрато архипастирском бесједом у којој је говорио о Светом Јовану Владимиру.

“Свети Јован Владимир је страдао подобно Господу Исусу Христу, као невина жртва. Цијелог његовог живота красила га је вјера, доброта, честитост, љубав, спремност на жртву. И када је дошло вријеме да страда за правду Божју и за свој народ, уопште се није двоумио, јер је видио привременост свега онога што је на свијету и све земаљске славе”, рекао је Митополит црногорско-приморски.

Владика Јоаникије је додао да је Свети Јован Владимир коријен свих светих из рода српскога.

“Али га подједнако славе и Срби и православни Албанци, и наша браћа Македонци и Грци – цио Балкан, заправо цио православни свијет”, рекао је он.

Владика је нагласио да се Свети Јован Владимир често слика као онај који држи своју одсјечену главу у рукама.

“Та одсјечена глава није само симбол његовога мучеништва , него симбол  мучеништва нашега народа кроз вјекове. Када он држи своју одсјечену главу у својим рукама и чува је, то значи да треба да чувамо памћење на наше страдање, на страдање нашега народа од Светога Јована Владимира, преко Косова и послије Косова, до Јасеновца и Пребиловаца, До Пивских Дола и Велике и све до најновијих времена”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Потом је за све присутне приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Радосав Рајо Војиновић

Фото Жељко Драшковић

Фотографије

 

Pin It on Pinterest

Share This