Izaberite stranicu

Његово блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X началствовао је у петак, 6. маја, освећењем Саборног храма Св. Петра и Павла у сиријском граду Ал-Сукајлабији.

Празнична прослава била је врхунац 30 година рада на саборном храму, саопштава Антиохијска патријаршија .

Ал-Сукаилабииах је град на западу Сирије у провинцији Хама са око 17.000 становника, од којих већина исповеда свето православље. Град и околина су били поприште озбиљних борби – одбране града од исламских терориста.

Патријарха Јована су на путу који води ка граду срдачно дочекали православни верници са црквеним заставама и барјацима, маслиновим гранчицама и палминим листовима „као израз њихове неописиве радости и потврде Сукајлабијиног препорода и победе“.

Након свечаног дочека, Његово блаженство Патријарх Јован служио је освећење саборног храма након чега је уследила прва Литургија у новоосвећеном олтару. Саслуживало му је више архијереја Антиохијске цркве, међу којима и локални архијереј Његово преосвештенство Архиепископ хамски Николај.

Патријарх је у својој беседи казао да су Сукајлабијини синови велики народ: “Народ који је веровао у своју домовину и држао се своје земље и достојанства, народ пун вере. Желели су да наставе и превазиђу све потешкоће, одбијајући да се плаше. А ево и Саборне цркве Св. Петра и Павла која је угледала светлост дана после толико година кризе и бола. То указује да је воља за преживљавањем увек победничка.”

Архиепископ хамски Николај је говорио и о солидарности народа у превазилажењу свих страдања за изградњу свог саборног храма.

Након службе, Његово блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X је служио помен за душе погинулих у борбама у Сирији, а потом се састао са породицама многобројних жртава.

Извро: https://orthochristian.com/146157.html

Превод: Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This