Izaberite stranicu

Албанска православна црква огласила се саопштењем у којем осуђује профанацију историјског иконостаса и других икона које се чувају у државном музеју.  Држава је до сада одбијала да Албанској цркви врати иконостас Рехова, пред којим је снимљен спот за песму Пикасо.

Сличан инцидент догодио се 2017. године , када је на албанској телевизији приказан снимак џез бенда који свира у православној цркви.

Саопштење Цркве у целости гласи:

Изражавамо забринутост, жаљење и огорчење због скрнављења богослужбених објеката Аутокефалне православне цркве Албаније, једног од највећих културних добара нашег народа.

Музички спот “Пикасо” снимљен у Музеју средњовековне уметности у Корчи, испред иконостаса Рехова (који неправедно није враћен Православној цркви, под изговором „чувања“ овог драгоценог наслеђа), јасан је знак непоштовање ових духовних вредности. Ово окружење је потпуно неподесно, за вредности које одражава, за промоцију ове врсте музике. Тамо, уз поштовање традиције и културе која је створила ове сакралне објекте, треба да се чују звуци византијске музике, а не звуци који вређају њих и културну баштину наше земље.

Иконе су свети богослужбени предмети, којима православни верници приступају са посебним страхопоштовањем и поштовањем. Стога је неприхватљиво и болно да се према њима неодговорно односе оне институције које би требало да их чувају и штите. Из тог разлога поново тражимо да се врате Православној цркви (на основу Закона 10057, члан 22/2, од 22.1.2009. „Споразум између Савета министара Републике Албаније и Аутокефалне православне цркве Албаније”), која их је не само створила, већ и очувала уз велики труд током векова. Иконе су најбоље очуване и заштићене у црквеним просторијама, јер су светиње и видљиви део израза православне вере.

Молимо и надамо се да ће Министарство културе бити опрезно и осетљиво према црквеним објектима и да ће поштовати верска осећања православне заједнице, не дозвољавајући њихово скрнављење.

Извор: https://orthochristian.com/146127.html

Pin It on Pinterest

Share This