Izaberite stranicu

Ваша Светости, Високопреосвећени Митрополите црногорско-приморски, браћо архијереји, Христос васкрсе!

Врло радо сам примио ваш позив да учествујем данас у овој великој радости на велики празник Светог Василија који није значајн само за вашу Цркву, већ је светитељ васељенског карактера. Посебну радост ми чини то сам данас имао прилику да саслужујем Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију кога познајем још од давнина и према њему имам велику љубав. Посебно се осјећам јуче и данас видјевши оволико народа, посебно омладине, нашу златну дјецу, која одају почаст овом великом светитељу. Силе данашњег свијета покушавају да одбију народ од наше вјере, као што су то некада покушали Јевреји да одбију Васкрслога Господа од вјерних, говорећи да Га је неко украо. Ви сте браћо и сестре одговор тим оптужбама оних који кроз вријеме покушавају да унизе васкрслог Господа. Ваша Црква помјесна је прошла многа искушења, као и остале цркве, али и за то имамо увијек одговор и поруку нашег Господа који каже, Ја сам побиједио свијет. Ваш Високопреосвећени митрополит је реако да доносим благослове Светог Спиридона, једног васељенског светитеља и то и чиним. Многи од вас су као поклоници посјетили комшијско острво Крф. Чуда Светог Василија, као и чуда Светог Спиридона, нијесу ништа друго него енергије Духа Светог које покривају све нас православне хришћане. Господ Бог је прочудотворио свете своје који дјелају енергијом својом у овом свијету. Српски Патријарх је јуче и данас рекао главну ствара, а то је да не можемо да искажемо ријечима осјећај који имамо и то је моја порука овдје пред вама.

Такође, поред багослова и молитава Светог Спиридона, овдје вам доносим и благослове српских отаца који су своје кости оставили на нашем свештеном острву, који су тамо нашли уточиште у Првом свјетском рату.

Ваша Светости, позивам Вас да за празник Светог Спиридона будете наш гост, са великом љубављу ћемо Вас дочекати и очекујем да ћете тада са нама служити Божанствену литургију.

Вископреосвећени Митрополите, Вама посебно хвала за љубав коју сте исказали према мени не само ових дана, већ и од времена када смо имали везу преко блаженопочившег вашег претходника.

Христос васкрсе!

Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This