Izaberite stranicu

Архијереји Антиохијске, Руске и Српске православне цркве служили су 23. јануара 2022. године Божанствену литургију у цркви која је посвећена правоверном кнезу Александру Невском у Буенос Ајресу (Аргентина).

Митрополиту буеносајреском и све аргентинске Јакову (Антиохијска патријаршија), Епископу каракаском и јужноамеричком Јовану, Епископу буеносајреском и јужно-централноамеричком Кирилу (Српска патријаршија) и Епископу аргентинско-јужноамеричком Леониду саслуживали су протојереј Сергиј Јурин, секретар аргентинске Епархије Московске патријаршије и настојатељ храма Светог Јова Почајевског у граду Сан Мартин, јереј Алексеј Лисенко.

Епископ Леонид је честитао празник и поздравио браћу архијереје који су учествовали у богослужењу, као и све сабране: „Хвала Богу што нас је данас Господ сабрао. Искрено вам желим, драга господо, да благодат која се излила на реку Јордан за време Богојављења увек буде са вама, а живот ваш да увек обасјава Витлејемска звезда.”

У знак молитвеног сећања, владика Леонид је архијерејима уручио иконе благоверног кнеза Александра Невског, чија је 800-годишњица рођења прослављена 2021. године.

Беседио је и Епископ каракаски и јужноамерички Јован који се дотакао симболике недавно прослављених празника и предстојећег Великог поста.

„Желео бих да се захвалим нашем брату Владици Леониду што ме је позвао на ову службу, велика ми је част“, ​​рекао је Митрополит буеносајрески и целе Аргентине (Антиохијска патријаршија) Јаков и додао: „Желим да се захвалим и нашој браћи, Епископу Јовану и Владици Кирилу, са којима смо данас заједно одслужили службу. Сви ми – православни епископи који служимо овде у Аргентини, у Буенос Ајресу – осећамо се као браћа у Христу. Као што знате, братски односи између Московске, Антиохијске и Српске патријаршије су веома стари и веома дубоки. Исто тако, наша Црква Светог великомученика Георгија је увек отворена за вас, драги Владико Јоване, Владико Леониде, Владико Кирило, и за све вас драга браћо и сестре. Наше братско саслужење овде у Аргентини је веома важно за све.”

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирил (Српска патријаршија) захвалио је Владици Леониду на братском позиву да заједно одслуже Свету литургију. „Увек ме инспирише прилика да заједно са браћом епископима, свештеницима и верујућим народом служим богослужења. Ово је доказ нашег јединства у Христу. Један је Бог, Спаситељ целог човечанства – Христос, и једна Црква – једна Црква православна. И важно је нагласити наше јединство у Христу.”

Свима који су се сабрали на богослужењу уручени су православни календари за 2022. годину, израђени по благослову архијереја Српске цркве Епископа Кирила.

Служба за комуникацију ДЕЦР/сајт Аргентинске епархије

Pin It on Pinterest

Share This