Izaberite stranicu

Присталице „ОЦУ“ нису успеле да иселе свештеника Украјинске православне цркве из парохијског дома храма Рођења Богородице у селу Пјатигори Ровенског региона у Украјини.

Након бројних судских расправа, случај је прослеђен највишем суду у земљи, Касационом суду коjи je одбио жалбу верске заједнице “ОЦУ” села Пјатигори, Здолбуновског реjона, Ровенског региона. Одлука суда је ступила на снагу од тренутка доношења, коначна је и без права жалбе. Тако је суд признао право својине заједнице канонске Украјинске православне цркве.

УПЦ сматра да ће такве одлуке постати основ за враћање регистрација многих заједница канонске Цркве. На данашњи дан у украјинским судовима постоје десетине сличних случајева.

Протојереј Виктор Земљаној, начелник одељења за међуверско уређење Ровенске епархије Украјинске православне цркве, наглашава да су припремљене тужбе за све парохије које су тренутно незаконито пререгистроване у Ровенском региону. „У Ровенском региону заузете су  32 парохије укупно, расколници су успели да пререгиструју још 42 парохије, али верници канонске Цркве остају у самим парохијама“, додао је он.

Сектор за информисање ОСЦП-а

Pin It on Pinterest

Share This