Izaberite stranicu
Патријарх московски и целе Русије Кирил није искључио могућност да ће одређени број православних верника у свету прећи у табор расколника.

„Знамо да се Бога одричу и лишавају се његових благодети не само људи већ и Цркве. У историји постоји велики број примера таквог отпадништва, где су се читаве хришћанске заједнице одметнуле од вере, изобличиле праву веру, поделиле се и повезале са људима који нису имали дар божанске благодати. И данас постоји опасност да ће део православаца под утицајем спољних моћних сила, које немају ништа заједничко са црквом, бити рањив пред тим грехом и да ће отићи од извора вечног живота на место где постоји само обред, али нема спасења“, рекао је патријарх Кирил после литургије у цркви Александра Невског у Переделкину, у предграђу Москве.

Руски патријарх се обратио онима који још размишљају коме да се приклоне – цркви или расколницима.

„Браћо и сестре, то није само људски избор, то није избор места за становање, то није избор као што је куда кренути – десно или лево. То је пут ка спасењу или страдању, јер пут који нас одваја од једине свете и апостолске цркве је пут који нас лишава благодети божије“, рекао је он.

Тема раскола се у светском православљу активирала након што је Цариградски патријарх Вартоломеј крајем 2018. године признао такозвану „Православну цркву Украјине“ (ПЦУ) спајањем две расколничке структуре. У почетку ни једна православна црква на свету није је признала осим Цариградске.
Проблем је постао још већи када је више од сто свештеника изразило жељу да пређе у Московску патријаршију. Крајем децембра 2021. године су примљени у Руску православну цркву чији је Синод основао егзархат у Африци, што је изазвало негодовање грчких архијереја који су признали ПЦУ.
Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This