Izaberite stranicu

Протојереј Николај Балашов, заменик председавајућег Одељења за спољне црквене послове Московске патријаршије, и делегација Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу, на челу са извршним директором Фондације Е. И. Скопенком, на позив Епископа зворничко-тузланског Фотија, посетили су јуче, 7. децембра 2021. године, манастир Блажене Матроне Московске у селу Ритешић (Република Српска, Босна и Херцеговина).

Настојатељ манастира, дипломац Московске богословске академије, игуман Исаија (Лукић), срдачно је поздравио госте, показавши им главну манастирску цркву посвећену Блаженој Матрони чије украшавање се обавља уз подршку Руске православне цркве уз помоћ Фондације од 2020. године, доњи храм Светог Серафима Саровског, где се већ служе богослужења, као и стамбене и помоћне просторије манастира.

Завршетак радова на уређењу манастира Блажене Матроне Московске, који се реализују уз помоћ Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу, предвиђен је за 2023. годину.

Дан раније, на празник Светог благоверног кнеза Александра Невског, 6. децембра 2021. године, протојереј Николај Балашов и делегација Фондације посетили су манастир посвећен овом светитељу у граду Угљевику (Република Српска, Босна и Херцеговина).

У манастиру који се од 2020. године уређује уз подршку Фондације, госте су срдачно поздравили градоначелник града Угљевика В. Перић и протонамесник Срђан Васиљевић, који су показали манастирску цркву Светог Александра Невског и здање у изградњи при манастиру, где је предвиђено да буде основан Духовни центар руско-српског пријатељства. Гости су се упознали са током радова, чији се завршетак планира за 2022. годину уз учешће Фондације.

Манастир Светог благоверног кнеза Александра Невског основао је 2020. године Епископ зворничко-тузлански Фотије при истоименом храму, који су подигли руски припадници ваздушно-десантне бригаде у саставу СФОР-а, који су у служби мировне мисије, након рата у Босни и Херцеговини били стационирани у Угљевику.

Епископ красногорски Сава, председавајући Синодалног одељења за сарадњу са Оружаним снагама, и Епископ зворничко-тузлански Василије 1997. године су освештали храм, а након повлачења руских мировних снага 2003. године предат је Српској православној цркви.

Сектор за информисање ОСЦП-а

Pin It on Pinterest

Share This