Izaberite stranicu

Нова црква, на најсветијем месту Украјине — Свето-Успенској-Кијево-печерској лаври, освештана је у част једног од светитеља Лавре.

Освећење храма Светог Агапита Печерског служио је Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, предстојатељ  православних хришћана у Украјини, саопштава Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве.

Његово Блаженство је потом служио прву Литургију у новоосвећеном храму. Саслуживало му је на десетине других архијереја, међу којима су Његово Високопреосвештенство Митрополит вишгородски Павле, настојатељ Лавре, Његово Преосвештенство Митрополит гомељски Стефан белоруске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ Сијетла Теодосије из Руске Православне Заграничне Цркве и мноштво украјинских јерараха и свештенства.

После Литургије, Његово Блаженство је предводио свештенство у прослављању Богородице пред икону празника Ваведења Пресвете Богородице.

Митрополит Онуфрије је честитао Митрополиту Павлу и свој братији Лавре на освећењу новог храма, са жељом да нас „Господ“ молитвама Светог Агапита „исцели душевно и телесно и да нам помогне да живимо тако да постанемо деца вечног спасења. ”

Украјински првојерарх је потом поделио поклоне деци која су певала на служби.

Црква Светог Агапита је десета надземна црква Лавре, поред још шест у Блиским и Далеким пећинама.

Извор: https://orthochristian.com/143303.html

            Превела Љиљана Поповић

 

Pin It on Pinterest

Share This