Izaberite stranicu

Његово Блаженство Теодор II, Папа и Патријарх aлександријски и све Африке, разговарао је 18. новембра 2021. године у Јоханесбургу са председником Јужноафричке Републике г. Сирилом Рамафозом.

Током дискусије, која је протекла у срдачној атмосфери, размотрена су питања попут људских права, заштите животне средине и доприноса Александријске Цркве животу угрожених друштвених група. Његово Блаженство Патријарх је захвалио председнику на топлој добродошлици коју му је пружио, као и на подршци раду Цркве, информишући председника о раду три епархије у Јужноафричкој Републици.

Патријарх Теодор је посебно топлим речима осврнуо и на египатског председника Абдела Фатаха Ал-Сисија, којег је описао као миротворачког вођу, захваливши му на заједничкој сарадњи у мирном суживоту муслимана и хришћана, као и на чврстом пријатељству између земље Египта, Грчке и Кипра.

Председник Рамафоса се осврнуо на пријатељство Јужне Африке са Грчком и Кипром, али и на добре односе са грчким заједницама. Он је изразио захвалност за патриотизам који су Грци показали и показују према Јужној Африци, одржавајући традиције које истичу њихов допринос широкој друштвеној разноликости земље, али и своје уважавање и поштовање Александријске Патријаршије и њених вишеструких напора који предузима широм Африке.

У знак захвалности и пријатељства, Његово Блаженство је председника Јужноафричке Републике одликовао Великим крстом Светог Саве Освећеног за допринос у борби против пандемије.

У пратњи Његовог Блаженства били су Митрополит Јоханесбурга и Преторије Дамаскин, амбасадор Египта Ахмед Ал Фадли, високи комесар Кипра Антониос Мандритис, отправник послова Амбасаде Грчке Стефанос Јоанидис, генерални конзул Републике Грчке Јоанис Хатзантонакис, председник Грчке федерације Јужне Африке Јоанис Спиридес, бивши председник Грчке федерације Јоанис Филипу, бизнисмен Јоанис Баладакис, главни секретар Светог Синода архимандрит Никодим и архимандрит Атенодор.

Извор: Патријаршија александријска, СПЦ

 

Pin It on Pinterest

Share This