Izaberite stranicu

На празник Преподобне матере Параскеве, у манастиру преподобномученице Параскеве на Буновићима, Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило.

Светој литургији је уз мноштво народа присуство и господин Мирко Мустур, подпредсједник Општине Херцег Нови и господин Зоран Шабановић, један од ктитора овог манастира.

У својој архипастирској бесједи Епископ Кирило је најприје честитао славу игуманији Георгији и сестри Нектарији, а онда је подсјетио шта значи бити преподобан.

“Преподобан је исто што и свет. То су заљубљеници самоће са Богом, а не неке изолованости, депресије. То је уједињење безмолвија душе и тијела и посвећености Богу.”

У својој бесједи владика је указао на житије ове светитељке и на њено поријекло, рекавши да сви народи њу признају и њено име шире, чак се и у епархији Јужне Америке, име ове дивне светитељке слави и прославља, и она све народе окупља.

Говорећи о зависности од друштвених мрежа, о њиховом понекад корисном, али често штетном и разарајућем дејству, владика Кирило је додао: “Ко може да се похвали да има више пријатеља на друштвеним мрежама од Преподобне матере наше Параскеве? Не само пријатеља, него што она у тој умреженисти даје велику корист за спасење душе.”

На крају Литургије пререзан је славски колач и благословено жито – кољиво.

Потом је владику поздравио умировљени парох бјељско-крушевачки отац Предраг Видаковић.

Он је заблагодарио владици на доласку и заједничкој молитви, присјетивши се како је било некада, када је отац Предраг долазио у ову светињу, а то непрестано чини већ 37 година.

На крају сабрање све присутне поздравила је игуманија Георгије, позвавши све присутне да узму учешћа у скромном послужењу придржавајући се свих епидемиолошких мјера.

На трпези љубави владици је уручен поклон, дар академског сликара Александра Лозовоја, оца монахиње Нектарије, који је недавно имао изложбу у Херцег Новом “Црна Гора очима руског умјетника”.

Јовица Вукасовић, вјероучитељ

 

Pin It on Pinterest

Share This