Izaberite stranicu

По благослову Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, посланство Српске православне цркве борави у Москви од 18. до 22. октобра 2021. године на IX међународном  фестивалу ”Вера и реч”. Посланство Српске патријаршије чине: протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре, Иван Булатовић, предсједник Братства Православне омладине Црне Горе, протођакон др Дамјан Божић, главни и одговорни уредник новина Српске патријаршије ”Православље”, и гђа Мирјана Лолић Мочевић, главна и одговорна уредница ТВ Храм.

„Ово је једна од јако важних манифестација у оквиру Руске православне Цркве која носи свеправославни карактер, односно подразумијева учешће свих православних цркава чији су представници присутни на IX Свеправославном фестивалу Вера и реч. Основна тема овогодишњег фестивала је Однос Цркве и медија у савременом медијском окружењу и у оквиру њега смо у прилици да присуствујемо размјени различитих врста искустава кроз радионице, предавања, пројекције филмова и дискусије које на један интерактиван начин покушавају да разријеше проблеме који постоје у данашњем начину представљања Цркве кроз савремене медије односно различити приступи савременом гледаоцу, слушаоцу или читаоцу“, казао је за Радио Светигору Иван Булатовић, члан делегације СПЦ, преносећи своје утиске о овом Свеправославном фестивалу:

Према његовим ријечима IX Свеправославни фестивал ”Вера и реч“ од великог је значаја како за нашу помјесну Српску православну Цркву, тако и за нашу Митрополију црногорско-приморску:

„Оно што бих волио да истакнем јесте то да је наша Митрополија прави примјер како би требао да изгледа позитиван наступ у црквеним медијима и дијалог Цркве и друштва. Најбољи доказ тога су литије које смо имали прошле године и кроз које је Црква показала како излазак у друштво може да буде у оном оквиру који је у складу дјеловања саме Цркве и њеног етоса, а истовремено да оствари присуство Цркве у друштво и да буде излазак Цркве према друштвеној заједници.“

На крају разговора члан делегације СПЦ Иван Булатовић је казао да ће у склопу овог фестивала бити приказан краткометражни филм о прошлогодишњим дешавањима у Црној Гори и о молитвеним литијама након кога ће присутним учесницима делегати наше помјесне Цркве елаборирати кратку анализа онога што је у том филму приказано.

Раде Дуловић

Pin It on Pinterest

Share This