Izaberite stranicu

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Еладе г. Јероним началствовао је, у суботу 16. октобра 2021. године у атинском Митрополијском храму, светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније новоизабраног Митрополита полианског и килкиског г. Вартоломеја. Његовом Блаженству су саслуживали Високопреосвећени Митрополити: димитријадски Игњатије, коринтски Дионисије. Нове Јоније Гаврило, јерисоски Теоклит и ланкадски Платон, са бројним свештенством. У храму су били молитвено присутни Високопреосвећени Митрополити: никејски Алексије, гумениски Димитрије као и Преосвећени Епископ орејски Филотеј, главни секретар Светог Синода. Поред поменутих архијереја у Светој служби су молитвено учествовали представници Владе, Парламента и локалних власти са територије Епархије килкиске, свештенство и верни народ.

У приступној беседи нови Митрополит килкиски г. Вартоломеј је рекао да Цркву види као отворену, широку и свеобухватну, спремну на дијалог, која „у своје наручје узима различитости, која се не боји да страда, јер зна да ће се поново родити, још снажнија, у миру и светлости Божијој.“ У наставку је нагласио да Црква даје светлост постојању савременог човека, у времену када је хуманост у опасности да буде замењена снагом технике и гордошћу коју намеће материјализам. „Сањам о Цркви која се стално развија јер све што је статично нема учешћа у животу,“ додао је. Потом се Високопреосвећени сетио и захвалио се свима који су утицали на његов духовни развој и завршио беседу обраћајући се Архиепископу Јерониму: „Ви сте јемац јединства Еладске Цркве, Ви са чудесном, старческом мудрошћу одржавате крхку равнотежу у друштву, обезбеђујући, врлином кротости, јединство грчког народа.“

Његово Блаженство Архиепископ Јероним је у свом поучном слову између осталог рекао да новог Митрополита познаје одавно, како као служитеља у древном храму Преображења Христовог на Плаки, тако и као службеника Светог Архијерејског Синода, те да га сматра достојним узвишене архијерејске службе. Нагласио је посебно његове заслуге за успешну организацију манифестација поводом јубилеја Двестогодишњице ослобођења Грчке (1821-2021). На крају свога говора Архиепископ се осврнуо на стање савремене православне цивилизације, и на потребу очувања православног начина живота, а новохиротонисаном Митрополиту је поручио: „И ти си позван данас да промовишеш православни начин живљења у знаменитој и древној Епархији килкиској, и верујем да ће тоја пожртвована служба наићи на позитиван пријем код верног народа.“

Кратка биографија Митрополита Вартоломеја

Нови Митрополит полиански и килкиски г. Вартоломеј (у миру Димитрије Антониу – Триандафилидис) родио се 1969. године у Солуну. Завршио је црквени лицеј у Ламији и Богословски факултет Универзитета у Атини. Рукоположен је за ђакона 1992. а за презвитера 1994. од стране свога духовника, Епископа тралског Исидора.

Од 1995. до избора за епископа служио је у древном храму Преображења Христовог на Плаки, у Атини. Паралелно са овим, од 2001. године радио је као службеник Светог Синода, на радном месту управника Канцеларије за оверу докуменат и секретара Синодске комисије за културни идентитет.

У храму на Плаки покренуо је и развио широку духовну, културну, друштвену и образовну делатност. Као службеник Светог Синода организовао је многе семинаре, научне скупове и међународне изложбе. Организовао је у периоду од 2012. до 2020. десет међународних научних скупова, са темом Грчки устанак 1821 и уредио за сваки од њих Зборник излагања. Уредник је више књига у издању Апостолске службе (Αποστολική Διακονία). Као секретар поменуте синодске комисије био је одговоран за организацију манифестација посвећених Двестогодишњици устанка и ослобођења Грчке.

Био је представник Еладске Цркве на бројним манифестацијама у земљи и иностранству. Бави се и писањем чланака које објављује у дневној штампи.

Εις πολλά έτη, δέσποτα! На многаја љета, владико!

Превео и приредио:

        ђакон Благоје Рајковић

 

Извори: Romfea.gr/ Orthodoxianewsagency.gr

 

Pin It on Pinterest

Share This