Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх московски и целе Русије Кирил, председник Одбора кавкаских муслимана шеик-ул-ислам Алахшукур Пашазаде и врховни Патријарх и католикос свих Јермена Гарегин II састали су се у Патријаршијској и синодалној резиденцији у московском Даниловском манастиру. Верски лидери Јерменије и Азербејџана допутовали су у руску престоницу на позив предстојатеља Руске православне цркве да разговарају о начинима решавања последица дуготрајног сукоба на Јужном Кавказу.

Његова светост Патријарх Кирил захвалио се Католикосу свих Јермена и председавајућем Кавкаске муслиманске канцеларије на спремности да дођу у Москву и седну за преговарачки сто. „Тако сведочимо о истинском миротворном потенцијалу наших религија“, нагласио је предстојатељ Руске православне цркве.

“Окупили смо се овдје како бисмо разговарали о проблему превазилажења посљедица дугорочног, нажалост, сукоба, у који су укључени народи и Азербејџана и Јерменије”, наставио је Његова светост, обраћајући се учесницима састанка. „Скоро 30 година ми, вјерски људи одговорни за наше заједнице, радимо на ублажавању овог трагичног сукоба. Бог нас је позвао да проповедамо љубав и милосрђе, чак и када се чини да је то тешко учинити. “

Како је приметио предстојатељ Руске цркве, духовна сфера живота је најосетљивија сфера људског постојања. Али, нажалост, постоје људи који религијом оправдавају насиље, окрутност и крвопролиће.

„Позвани смо да дамо недвосмислен заједнички одговор на покушаје повезивања религије са ратом. Верски ратови су страшна, грешна страница у верској историји људског рода. Мислим да у овом веку морамо учинити све да се концепти „религије“ и „рата“ не споје у једно “, нагласио је Његова светост Патријарх.

„Ми смо одговорни за будућу младу генерацију“, рекао је предстојатељ Руске цркве.” Ако данас шутке посматрамо како отуђење, међусобне тврдње, па чак и мржња расту међу младима, онда ће се сутра ови корови укоријенити и дати раст, који ће тада бити врло тешко искоријенити. Развијаће се у моћне биљке које могу уништити плодност духовног тла и нанети штету животној средини. Пре свега, мислим, наравно, на сферу духовног људског живота. “

Његова светост изразио је уверење да „ауторитет духовних вођа Азербејџана и Јерменије може имати благотворно дејство на умове људи, те да ће сама чињеница данашњег сусрета и дијалога међу вама постати пример за све“:

„Нека би Бог благословио наш рад и помогао нам да пронађемо међусобно разумевање, које ће несумњиво допринети постизању трајног и трајног мира у древној кавкаској земљи – блиској, драгој, драгој вама обома.“

Након трилатералног састанка духовних вођа, Његова светост Патријарх московски и целе Русије Кирил прочитао је саопштење у којем се наглашава потреба дијалога и међународних мировних напора у решавању сукоба који нема верску основу. “Верски лидери су спремни да допринесу помирењу народа Азербејџана и Јерменије за добробит и просперитет садашње и будућих генерација”, каже се у документу.

У закључку, Његова светост је додао: „Још једном бих желео да изразим своју захвалност својој драгој браћи, која су пуна одговорности, храбрости и придржавају се принципа. Са ових позиција они делују у овим преговорима, настојећи да успоставе трајан и праведан мир за добро својих народа и за добро свих народа који живе на Кавказу у оним местима где и даље постоје неке тензије. “

Извор: patriarchia.ru

Pin It on Pinterest

Share This