Izaberite stranicu

У Грчкој је филм “Божији човек” више од три недеље на првом месту по гледаности, више од 250 000 гледалаца је погледало филм.

Интернационално остварење редитељке и сценаристкиње Јелене Поповић које је окупило глумачке звезде светких кинематографија: Грчки глумац Арис Серветалис у главној улози као Свети Нектарије Егински, звезда руског филма Александар Петров и добитник Златног глобуса познати амерички глумац Мики Рурк – заједно у биографској драми „Божији човек“ која ће свој биоскопски живот у Србији започети 14. октобра.

Филм је у Србији приказан у оквиру Фестивала хришћанске културе у Зајечару.

Живот Светог Нектарија Егинског (Арис Серваталис) из Грчке био је праћен прогонима и гоњењем. Свештеник обичног народа, његова понизност иритирала је одређени круг свештенства, а његова преданост додатно побуђивала њихове сумње и клевете. Упкос томе што је лишен цркве и прогнан из Египта и парохијана који су га волели, Нектарије се препустио томе да његова вера у Бога буде најбоља одбрана.

“Остварење је рађено на енглеском језику што због глумаца, што због тога што је у питању једна универзална прича, без обзира на верску припадност”, напомиње ауторка Јелена Поповић.

“Арис Серваталис је одличан глумац и имала сам срећу да радим са њим јер је он човек такође посвећен вери, самим тим има ту неку ауру која на први поглед одаје утисак да он може да буде Свети Нектарије Егински”, додаје редитељка.

Велику улогу у филму има руски глумац Александар Саша Петров ког домаћа публика познаје из филма “Лед”. Изузетно је захвалан због улоге у филму: “Исказујем велику захвалност Грчкој и Грцима за јединствену прилику да учествујем у овом филму. Мислим да се све то десило с разлогом, јер знам колико је ова прича значајна за грчки народ и сигуран сам да смо направили прави потез са овим филмом који ће дуго живети у срцима људи”, изјавио је Петров.

Од 14. октобра филм “Божији човек” биће на редовном биоскопском реперотару широм Србије.

 

Прогон је обележио живот светог Нектарија Егинског из Грчке. Био је свештеник обичног народа, а његова понизност је сметала поносним православним клирицима. Оклеветан је након што је његова оданост пробудила њихове сумње. Парохијани су га волели, упркос томе што је лишен цркве и прогнан из Египта. Вера у Бога му је током целог живота била најбоља одбрана. За разлику од његових верских претпостављених којима су на уму били само моћ и световне почасти – Нектарије је бринуо о сиромашнима,
учио је сељане да читају и пишу, својим примером је инспирисао младиће да уђу у свештенство, писао је књиге и држао проповеди које су људе приближавале вери. Упркос напорима да се дискредитује, Свети Нектарије је основао самостан на Егини, неплодном и пустом острву, који и дан данас представља светионик ходочасницима. Чак су и његови последњи тренуци на Земљи искоришћени за помоћ другима: на самрти је предао своју поткошуљу парализованом човеку у болничком кревету до његовог, након чега је човек устао и проходао.

Улоге: Мики Рурк, Алеxандар Петров, Арис Серветалис
Жанр: драма, биографски Режија: Jелена Поповић Сценарио: Јелена Поповић
Земља продукције: Грчка Језик: енглески Трајање: 109`

 

Pin It on Pinterest

Share This