Izaberite stranicu

Пред читаоцима је нови број “Православља” – новина Српске Патријаршије (бр. 1309, 1. октобар 2021). У наведеном број између осталог читајте:

ДОСТОЈАН! ΆΞΙΟΣ! ДОСТОИН!

– Наречење и хиротонија Епископа мохачког Дамаскина – Његова Светост Патријарх српски Порфирије началстововао је 18. септембра у старом Саборном храму Св. архангела Михаила свечаним чином наречења, а 19. септембра 2021. светом архијерејском Литургијим и свечаним чином хиротоније у Саборном храму Светог Саве у Београду, високодостојног архимандрита Дамаскина (Грабежа) за Епископа мохачког, викара Епископа бачког.

– Устоличење Епископа будимљанско-никшићког Методија – Патријарх српски Порфирије началствовао је 25. септембра 2021. светом архијерејском Литургијом у манастиру Ђурђеви Ступови и том приликом у трон епископâ будимљанско-никшићких увео Његово Преосвештенство г. Методија.

– Eпископ бачки Иринеј одликован мађарским ордeном за допринос на историјском помирењу два народ – На свечаности одржаној 28. септембра 2021. у Патријаршијском двору у Београду, у присуству Патријарха српског, епископа: топличког Јеротеја, хвостанског Јустина, изабраног марчанског архимандрита Саве, чланова државне делегациjе Мађарске, вицепремијер Мађарске Жолт Шејмен је у име председника Мађарске Јаноша Адера одликовао Владику Иринеја, Средњим крстом ордена за заслуге.

– Дан српског јединства, слободе и националне заставе – „Молим се Богу да никада не будемо, покретани ситним и себичним страстима, насупрот једни другима, него да будемо једно у себи, једно међу собом, и да градимо јединство са свима“, рекао је Патријарх Порфирије том приликом. У нашим новинама беседу Првојерарха српског доносимо у целини.

– Међународни симпосион „Новомученици: Полиперспектива VII” поводом 80. годишњице од почетка геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској – Другог дана Централне прославе Новомученика Јасеновачких, 14. септембра 2021, одржан је седми по реду научни симпосион „Новомученици: Полиперспектива” са благословом Његове Светости Патријарха Порфирија и уз све превентивне мере услед пандемије вируса КОВИД-19, у просторијама Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић” у Загребу.

– Патријарх Порфирије: Канонске границе Цркве се не мењају нужно са границама држава – „Црква нема граница, не само историјских, него нема граница ни између овога и онога света. Како онда Црква може да се поистовети са било којом, макар и најважнијом, најмоћнијом, најлепшом земљом на свету или са било којим народом? Осим Христа све је релативно. Државе, некада веће, некада мање, неке трају вековима и миленијумима, а неке, које су биле моћне и силне и заузимале огромне просторе, данас не постоје. Нас не интересује ширење и сужавање држава. Канонске границе Цркве се не мењају нужно са границама држава”, рекао је Патријарх и подсетио на речи Владике Николаја: Ми чекамо Христа, а не боље време.

– Уништавање и присвајање јерменског културног и историјског наслеђа у Азербејџану и Нагорно- Карабаху (Арцаху) – Пре годину дана, крајем септембра 2020, азербејџанском офанзивом започет је нови сукоб у Нагорно-Карабаху (јерм. Арцах), подручју насељеном углавном Јерменима…. пише Данко Страхинић за најновији број новина Српске Патријаршије…

Из овог броја издвајамо текст Устоличен Епископ будимљанско-никшићки г. Методије (Остојић) који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.

Садржај: УМЕСТО УВОДНИКА

Патријарх српски Порфирије – прави пастир нашег доба

ДОСТОЈАН! ΆΞΙΟΣ! ДОСТОИН!

Наречење и хиротонија Епископа мохачког Дамаскина

Устоличен Епископ будимљанско-никшићки Методије

ДОГАЂАЈ

Седам векова од упокојења Светог краља Милутина

Eпископ бачки Иринеј одликован мађарским ордeном за допринос на историјском помирењу два народа

ПОВОДИ / РЕЧ ПРВОПАСТИРА

Дан српског јединства, слободе и националне заставе „Дани Српске у Србији” Брига за сопствену слободу на начелима чојства и јунаштва

Међународни симпосион „Новомученици: Полиперспектива VII”

Канонске границе Цркве се не мењају нужно са границама држава

У Светосавском храму у Новом Саду свечано прослављен Патрон Епархије бачке

Патријарх српски Порфирије посетио Сремске Карловце

Уништавање и присвајање јерменског културног и историјског наслеђа у Азербејџану и Нагорно-Карабаху (Арцаху)

У СПОМЕН ЧАСНИХ ЛИКОВА

+ Прота Јово Ратковић (1936–2021)

Др Милета Радојевић (17. децембар 1955–18. септембар 2021)

Вечан помен и вечан мир покојном професору Јовану Петровићу (†2021)

Извор: Православље

Pin It on Pinterest

Share This