Izaberite stranicu

Благословом Божијим у првим данима нове школске године, школа вјеронауке парохије паштровске „Свети Василије Острошки“ у Тудоровићима (Свети Стефан), организовала је поклоничко путовање за своје ученике и њихове родитеље.

У склопу путовања, у току поклоњења и духовног напајања дивним светињама Црне Горе, служен је молебан за почетак нове школске године на платоу горњег манастира Острог, под омофором и благословом Светог Василија Острошког Чудотворца чије име ова школа и носи.

Молебан су служили протојереј Синиша Смиљић парох улцињски, иначе бивши парох и вјероучитељ ове школе вјеронауке, као и протојереј Драгослав Ракић, парох паштровски и вјероучитељ школе. Дочек, присуство, сусрет и молитвени загљај бившег и садашњег пароха са поклоницима је изазвало посебну емоцију свих присутних.

У наставку молебана, отац Синиша Смиљић је одржао час вјеронауке на отвореном. Послије дружења у порти манастира, група се упутила ка Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје су се ђаци и родитељи заједно са својим парохом у крипти Храма поклонили и служили помен блаженопочившем Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, присјетивши се његових благослова и ријечи препуних љубави које је посебно имао и упућивао дјеци полазницима вјеронауке.

Након помена, у храму нас је дочекао г. Борис Мусић који је поклонике упутио у основне податке и занимљивости везане за градњу храма, његов фрескопис као и дане освештавања.

Послије дивних тренутака проведених у Саборном храму, школа вјеронауке је наставила своје путешествије ка једној посебној и светињи, Манастиру Дајбабе гдје су се сви поклонили чудотворним моштима Светог Симеона Дајбабског и на тај начин затражили његов благослов за наредне дане у наступајућој школској години и свему ономе са чиме ће се сусрести.

Овом приликом се захваљујемо фирми „Медитеран Експрес“ из Будве која нам је обезбиједила услугу превоза као и парохији паштровско-тудоровићкој на пропратним трошковима путовања.

протојереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This