Izaberite stranicu

Дана 13. септембра 2021. године у Болоњи (Италија) одржан је други дан међурелигијског форума G20 посвећен теми Време исцељивања: мир међу културама, разумевање међу религијама.

Са благословом Његове светости Патријарха московског и целе Русије Кирила на форуму учествује делегација Руске православне цркве, коју чине заменик председавајућег Одељења за спољне црквене послове Московске патријаршије Архиепископ владикавкаски и алански Леонид и секретар ОСЦП-а за међуверске односе свештеник Димитриј Сафонов. Другог дана форума Архиепископ Леонид је наступио на сесији Теолошка природа дијалога.

Модератори сесије били су Алесандра Трота и брат Адалберто Мајнарди, представник заједнице Бозе. Архиепископ Леонид је говорио о стеченом искуству Руске православне ццркве у међурелигијском дијалогу, посебно истичући активности руско-иранске комисије за дијалог Православље-ислам, о Међурелигијском савету Русије и Међурелигијској радној групи за пружање помоћи сиријском становништву. Он је истакао да је за Руску цркву на првом месту био практични међуверски дијалог: „Заједно тражимо одговоре на друштвене, економске, етничке и друге изазове нашег времена“.

Последњи део говора Архиепископ Леонид је посветио теми прогона хришћана, обраћајући посебну пажњу на њихову ситуацију у Африци. Јерарх је рекао: „Будимо искрени једни према другима и скупимо храбрости да признамо да се у великом броју афричких земаља прећутно одвија право уништавање хришћанског становништва. У Нигерији, Конгу, Буркини-Фасо, Мозамбику и другим државама оружане групе екстремиста намерно и некажњено врше масовна убиства хришћана. Говоримо о хиљадама беспомоћних, невиних људи“.

Архиепископ Леонид се дотакао и питања дискриминације свештенства и верника канонске Украјинске православне цркве: „Не сме се игнорисати кршење права верника канонске Украјинске православне цркве, највеће верске организације у Украјини. Стотине цркава ове Цркве насилно су конфисковане уз помоћ власти и пребачене у такозвану „Православну цркву Украјине“, коју су 2018. године створили Петар Порошенко и Цариградска патријаршија. Дискриминација се такође одвија и на законодавном нивоу: злочинци који врше насиље над свештенством и верницима канонске Цркве, по правилу бивају некажњени“.

Заменик председавајућег ОСЦП-а је такође скренуо пажњу на судбину верских светилишта у свету. „Замислите бол у срцима верника због скрнављења или уништења храма, његовог демонстративног пребацивања за потребе друге религије. Задирање у светилиште најштетније утиче на међурелигијски дијалог, мир и спокој“, нагласио је.

На крају говора архипастир је подсетио да је у мају 2022. године планирано одржавање Светске конференције за међуверски и међунационални дијалог у Санкт-Петербургу.

На сесији су говорили: предводник суфијске заједнице албанских бекташа Хаџи Дедебаба Едмонд Брахимај; руководилац Одељења за исламска питања Папског савета за међурелигијски дијалог монсињор Халед Акаше; председавајући Међународног центра за дијалог религија у Дохи (DICID) Ибрахим Ан-Наими; епископ Аугзбурга Бертрам Јохан Мејер, председавајући Подкомисије за међуверски дијалог Конференције католичких епископа Немачке и други представници заједница и међуверских организација.

Извор: Моспат

Pin It on Pinterest

Share This