Izaberite stranicu

Око 1921. године, на почетку радова на градилишту у насељу јужни Азот (данашњи Ашдод), булдожер  је открио  мозаике старе византијске цркве, услед чега је израелска Археолошка служба забранила наставак радова.

Од тада је ова парцела остала празна и потпала је у власништво државе. Године 2009. Археолошка служба је радове за ископавања на одређеној парцели доделила археологу др Александру Фанталкину, предавачу на Универзитету у Тел Авиву, који је стручњак за древну Грчку. Ископавања су одложена и настављена ове године.

Током ископавања откривен је грађевински комплекс са централним храмом и капелама јединствене духовне и историјске вредности. Постоји могућност да се доведе у везу са постојањем неке врсте исихастичког манастира за припрему ђакониса.

У четвртак ујутру, 29. јула 2021. године, Божанску литургију на отвореном у рушевинама древне цркве служио је Архиепископ Герасе Теофан уз учешће архимандрита и духовника из више манастира у овом крају.

После Божанске литургије, Патријарх јерусалимски Теофил одслужио је парастос за покој душа упокојених монаха, чија се имена спомињу у разним натписима на поду мозаика:

Извор: https://orthodoxtimes.com/episcopal-liturgy-at-the-ruins-of-a-5th-century-byzantine-church-in-the-israeli-city-ashdod/

(са нглеског превела Сања Симић де Граф)

 

Pin It on Pinterest

Share This