Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је са свештенством и свештеномонаштвом данас, 29. јула, на празник Свештеномученика Атиногена и дан знамените битке на Вучјем долу, Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

По прочитаној јеванђељској перикопи, Високопреосвећени је бесједио о Светом свештеномученику Атиногену који је наше претке заштитио и дао им побједу на Вучјем долу. Говорећи о датуму славне Вучедолске битке, владика је казао да се она по старом календару догодила на празник Св. Атиногена те да се Црква држи старог календара и онога што је најважније “који се светац прослављао тога дана и који нам је светац био на помоћи”.

“Свети свештеномученик Атиноген је укријепио наше претке, нашега краља, тадашњега младога кнеза Николу и његове војводе, јунаке, те су захваљујући Божјој милости, али и својој храбрости и умијећу, и слози, добили ту веома значајну битку над надмоћнијом турском војском на Вучјем долу”, подсјетио је владика Јоаникије. Напоменуо је да је то била једина велика битка којом је лично на терену командовао краљ Никола.

Оцијенио је да је Вучедолске битка имала огромни значај и да су послије ње услиједиле друге битке и побједе и да се тако ширила Црна Гора. Нагласио је да је Господ дао благослов и побједу нашим прецима јер су били сложни и сви дисали истим духом.

“На Вучјем долу су заједно Црногорци и Херцеговци однијели ту велику побједу. Нијесу се дијелили на једне и друге, нијесу дијелили своје претке, као што ми данас то чинимо. Нијесу дијелили свој језик,  говорили су јединим истим језиком. Нијесу дијелили своју вјеру и своју отаџбину јер су имали жељу као што је мала Црна Гора била слободна да се ослободи цијело Српство. То је била мисао водиља краља Николе и свих наших предака. Велики датум и велика побједа”, бесједио је изабрани Митрополит црногорско-приморски и појаснио да је краљ Никола кренуо у овај поход за ослобођење Херцеговине као носилац те велике идеје и побожни владар.

Подсјетио је на ријечи Гавра Вуковића, које је изговорио кад је прешао у Бањане, у Херцеговину, своју ђедовину: Боже, помози! Ако нам Бог да побједу подигнућемо цркву Светога Саве, али нажалост није било прилике да се подигне та црква у Бањанима за његово вријеме.

“Али пошто је постојало то завјештање да се подигне црква, а будући да у том крају имају већ три цркве Светога Саве, ми смо ријешили да подигнемо цркву Светоме свештеномученику Атиногену. Светитељу из давних времена који је укријепио наше претке, светитељу који је из другога народа, али је заштитио наш народ”, казао је владика, истичући и то као свједочанство да смо у Цркви сви једно.

У току битке, казао је, забиљежено је како се честити кнез молио Богу и кад је видио да му Бог даје побједу, узвикнуо: Слава ти Боже и Свети Василије Острошки! Умјесто цркве Светога Саве у Бањанима, кнез је подигао велику цркву за покој душа црногорских и херцеговачких јунака и посветио је Св. Василију Острошком и то је данас саборни храм у Никшићу.

“Заслужио је честити књаз, заслужили су и наши преци, који су се борили за своје отачаство, да их поменемо и да овај велики датум обиљежимо. А данас на Вучјем долу је велики сабор, као што је то уобичајено. Слава Богу који је изливао толику милост на наше претке. Да се помолимо Њему да ту милост не одузме од нас данас него да нас и даље грије својом благодаћу и љубављу, да нас просветљује својом  истином и правдом и својом вјечном свјетлошћу. Њему слава, част и поклоњење сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин”, казао је Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије поводом празника Светог Атиногена и спомена на црногорске и херцеговачке јунаке из славне битке на Вучјем Долу.

 Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This