Izaberite stranicu

Празник Светих мученика величких и горњеполимских, Светих Кирика и Јулите и Светог равноапостолног кнеза Владимира руског литургијски је прослављен у подгоричкој Цркви Св. Ђорђа испод Горице.

Свету литургију је служио о. Драган Станишић који се послије читања  јеванђељског зачала обратио сабранима празничним словом:

“Драга браћо и сестре, чули смо како је Христос својим ученицима говорио у причама о Царству небеском. Наводи примјер квасца којим тијесто нарасте и постане хљеб. Помиње зрно горушчино које је најмање од најмањих сјемена, али нарасте у своје вријеме и буде веће од свијех дрвета. Својство хришћанске проповиједи је дакле учинак који досеже до будућег вијека, у вјекове вјекова.

Христос својим апостолима каже да њихове очи виде тајну коју нико раније није видио, а то је да сваки добри дар и савршени поклон силази одозго од Оца свјетлости. То исто видјели су и знали Св. Кирик и Јулита и Владимир кнез руски равноапостолни, које данас прослављамо. Благодаћу Божјом то и ми кроз ову службу благодарења –  Евхаристију доживљавамо. Господ каже већи је онај који пророкује од онога што језике говори. Говор језика то је људско искуство и закон у којем напредују мудри овог вијека, а пророштва су језик (глас) Господњи који је силан у смислу истине оног што ће бити и остати за сва времена. Свевремено и свеприсутно је и ово служење које се врши у спомен данашњих Светих.”

На крају бесједе протојереј-ставрофор Драган Станишић је подсјетио да ће у Храму Св. Ђорђа данас у 18 часова бити служена Св. тајна јелеосвећења, закључивши: “Све што од Бога молили то и измолили. Амин, Боже помози.”

о. Д.С.

 

Pin It on Pinterest

Share This