Izaberite stranicu

Поводом прославе Светих новомученика Величких и Горњеполимских, Света архијерејску литургија служена је, на празник Светих Кирика и Јулите, у сриједу 28. јула 2021. у цркви посвећеној овим угодницима Божјим у Велици, код Плава, на дан када се десио један од најсвирепијих покоља, који су над народом Горњеполимског краја починили припадници злогласних „СС“, „Принц Еуген“ и „Скендербег“ дивизија 1944. године.

Литургију су служили Њихова преосвештенства новоизабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије и Епископ пакрачко-славонски г. Јован уз саслужење бројног свештенства и монаштва наших епархија и молитвено учешће бројног вјерног народа Велике, Горњег Полимља и других крајева Црне Горе.

Литургијском проповједи обратио се Преосвећени Епископ Методије, поздравивши владику Јована, свештенослужитеље, вјерни народ, посленике друштвено-политичког живота, који су се сабрали на овај свети дан у Велици, поводом прослављања Светих новомученика Величких и Полимских.

„Чусмо ријечи Господње, вјечне, непролазне, истините које кажу: Не бојте се људи, доћи ће вријеме кад ће ставити руке своје на вас и повести вас у суднице и синагоге, на разна стратишта, као што је и ово на коме се данас налазимо. И не брините се шта ће те рећи, јер ћу вам ја дати у срце и уста ће ваша говорити мудрости, којима се неће моћи одговорити сви ваши противници. Још је на једном мјесту рекао Господ: Нисам дошао у свијет да донесем мир, него мач, односно раздјељење, не због тога што Господ није волио мир, чак је и хвалио миротворце, називао их синовима Божјим, него зато што је знао дубоку и вјечну истину да Његове ријечи у ушима и срцима људи неће произвести исти ефекат и дати исти резултат“, казао је владика.

Додао је да они који повјерују у ријечи Господње кренуће за Њим, те да односи, које на земљи имамо, које смо наслиједили или стекли, родбински, етнички, национални, културолошки и други постају релативни, а апсолутни однос се успоставља са Оним кога волимо, за Којим смо кренули, у чије ријечи смо вјечне, непролазне повјеровали;  то је однос са Христом Богом нашим.

„Они који Га признају пред људима, Његовог се имена не одрекну, каже Господ, признаћу и ја њих пред Оцем мојим небеским, и пред анђелима небеским. Признати Христа, исповједити Га и не одрећи се Њега значи, истовремено, признати и исповједити истину, правду, доброту и љубав која су друга имена Божја. И не само да су друга имена, него је то и сами Бог, јер је Христос рекао: Ја јесам истина и пут, живот, правда, доброта, и љубав. Зато они, и сви ми, који идемо Његовим путем не само да Га номинално, устима исповједамо Његово име, него кад нашим дјелима и животом исповједамо своју приврженост за оно што је друге име Њега и што Он јесте, за истину, правду, љубав, доброту и милосрђе, онда смо истински Њега исповједили, онда смо истински Његова чада“, бесједио је Епископ, поручивши:

„Без обзира, гдје нас живот ставио и гдје се затекли, ми увијек морамо да знамо и да будемо сигурни у то, без обзира гдје се задесили, увијек до нас стоји како ћемо се опредјелити и на коју страну ћемо се окренути. Молитвама оних који су овдје страдали и свих мученика и Светих Кирика и Јулите, мајке и дјетета који су, такође, страдали на данашњи дан и свих витезова духа, светитеља наших да Господ и нас удостоји и утврди да се, увијек, умијемо опредјелити за оно што је истинско, вјечно и непролазно, за Христа Бога нашег“.

Током Литургије обављено је крштење, а освештан је и преломљен славски колач и благосиљано жито. Домаћин славља било је братство Нововић. Они су дио славског колача предали братству Гојковићи, који су преузели обавезу домаћина за наредну годину.

Изабрани Епископ будимљанско-никшићки Методије је, захвалио владици пакрачко-славонском Јовану што, како је навео, сваке године, на свети овај дан, долази да се поклони овом страдалном мјесту, доносећи благослов из наших страдалних крајева Славоније.

„Драги владико Јоване, домаћине овдје, пошто си сваке године дошао да се Богу помолиш и поклониш овој светињи и овом страдалном мјесту и донесеш благослов  и благодат и свјетлост из мученичког Јасеновца и крајева наших страдалних Славоније, драги народе који сте се окупили овдје, народни прваци, драга дјецо, нека је срећан празник и благословен, у здрављу и весељу се овдје састајали, Богу молили, мирили, испуњавали завјете наших отаца, оних који су овдје живјели и оних духовних витезова, који су нам предали нашу вјеру, златну православну да је чувамо и да се, ако Бог да, умножимо, сложимо и сваке године у све већем броју, овдје, сакупљамо, а што је најважније, да буде све више дјеце и омладине“, казао је владика Методије.

Обратио се и Преосвећени Епископ Јован, рекавши да је изабрани Епископ будимљанско-никшићки Методије, први пут, у Велици, као Епископ Велике, као Епископ Полимља, као Епископ који посједује у Црној Гори најдрагоцјеније, најљепше, најдивније благо које Црна Гора посједује.

„То су мошти мученичке овдје, као што су и у Пиви, као што су расуте широм српских земаља, највише код нас у Јасеновцу, али и у Јадовну, на Шушњару, на Гаравицама, Краљеву, Крупњу, Крагујевцу, свуд гдје је зашло зло у Другом свјетском рату. Ми смо тако дио оног страдалног људског рода, који је страдао од Дахауа и Аушвица, преко Треблинке, Собибора, Хелмна, Белзеца, бескрајних логора Другог свјетског рата у коме је било највеће поклање у историји људског рода.

Али, нигдје као овдје скоро да се не окупља народа и зато Величани, да будете радосни, поносни, јер сте сами себе ставили на ту мапу, не само мапу страдалника, него и мапу оних који се поносе својим страдалницима. Зато вас овдје поздрављам у име Одбора за Јасеновац Српске Цркве, који брине о свом нашим стратиштима и свим нашим страдалнима, међу којима и шесторици епископа Српске цркве који су изгубили главе за Христа, за Крст часни и слободну златну у Другом свјетском рату.

„Такође, поздрављам вас као предсједник УО београдског Музеја жртава геноцида, државне институције која једина на простору бивше Југославије брине за оне који су страдали, за жртве, за стратишта, поздрављам вам и као онај који је ту у име Сабора Српске Цркве и коначно, и у име Јасеновца страдалног и да вам кажем да вам се свима надамо 13. септембра, кад је дан новомученика Јасеновачких. И ви да нам се придружите да заједно обиљежимо њихово надземно и наднебесно страдање. Да одавде, из Црне Горе, поготово из братске по страдању Велике, дођете у Јасеновац и да прославимо новомученике заједно“, поручио је владика пакрачко-славонски Јован.

Поводом празника Светих Кирика и Јулите, храмовне славе спомен-цркве у Велици, а поводом 77. годишњице страдања Величких и Горњеполимских мученика, које је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве 2017. године прибројао лику Светих српских новомученика, организован је црквено-народни сабор и пригодан културно-умјетнички програм. Присуствовали су, између осталих, представници Владе Црне Горе, предсједници Општина Беране, Андријевица, Будва, Котор, Херцег Нови.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This