Izaberite stranicu

Богослужење у острошкој светињи на Велики петак почело је Вечерњом службом са изношењем Плаштанице, која симболише Гроб Господњи, у који је положен након распећа и страшне смрти на крсту.

У цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, cлужили су сабраћа острошке обитељи, протосинђел Сергије, јеромонах Владимир, јерођакони Роман и Зосима, као и сабрат манастира Ћириловац јеромонах Козма, јеромонах Стефан, протојереј Радмило Чизмовић, пјешивачки парох, јереј Мирослав Михаиловић, парох пивски, и јереј Ранко Радоњић, саслужитељ у острошкој светињи, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Сабрани су уз велике метаније цјеливали Плаштаницу.

Саслужитељи су затим око Плаштанице служили опијело Господу Исусу Христу са статијама и оплакивањем Пресвете Богородице.

Плаштаница са изображеним погребеним Господом Исусом Христом је након тога ношена три пута око цркве Свете Тројице у литији, а вјерници су се испод ње провлачили улазећи у цркву.

Обичај је да се на велики петак фарбају јаја, а то послушање са помоћницима деценијама у острошкој светињи обавља монахиња Јулијана.
Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This