Izaberite stranicu

Петрова црква у Новом Пазару је у претходних неколико дана центар археолошких збивања у Србији.

Наиме, у порти Цркве Светих апостола Петра и Павла (Петрове цркве) у току су заштитна археолошка истраживања које спроводи Музеј Рас из Новог Пазара у сарадњи са Археолошким институтом из Београда.

Испод велике количине шута, археолошким ископавањима се дошло до нивоа средњовековне порте. Откривени су остаци грађевине, али њена намена и период у којем је настала још нису познати. Поред поменуте грађевине, откривено је и 20 гробова, као и надгробна плоча игумана Манастира Студенице из 19. века, чије име још није утврђено. Откривени су и делови грнчарије, као и турски и аустријски новчићи који потичу из 16. и 17. века.

Ово је четврта фаза археолошких истраживања на локалитету код Петрове цркве. Ранија истраживања обавили су Народни музеј (1956-1962), Архитектонски факултет из Београда (1984-1988) и Завод за заштиту споменика из Краљева (2004).

Црква Светих апостола Петра и Павла је саграђена у 9. или 10. веку и представља најстарији активни споменик црквене архитектуре на простору Србије и првобитно је седиште Рашке епископије.

Петрова црква је 1979. године уврштена у листу светске културне баштине Унеска као део целине Стари Рас са Сопоћанима.

Извор: фб Српске средњовековна историја

Фотографије су преузете са сајтова Novosti.rs (аутор Н. Кочовић) и Taktinfo.rs

Pin It on Pinterest

Share This