Izaberite stranicu

У суботу 17. априла 2021. у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима, служено је Васкршње бденије.

На крају Свете службе Божје Преосвећени Епископ Јоаникије у чин мале схиме замонашио је досадашњег ипођакона Стефана (Зорића), апсолвента на Православном Богословском Факултету Универзитета у Београду, и сабрата манастира, давши му монашко име Сионије.

Монашки постриг примио је уочи празника Свете Марије Египћанке, која је, нагласио је Владика у својој бесједи, кроз покајање, пост и молитву спрала раније гријехе са своје душе и толико се усавршила да је задивила и оне који су се цијелог живота трудили да угоде Богу.

„Света Марија Египћанка је утјеха свима који су гријешили и почели да се кају за своје гријехе. Она је свијетли примјер покајања не само онима који су гријешили, него и онима који нијесу, јер је превазишла својим врлинама оне, које су људи могли похвалити са њиховим врлинама и духовним даровима. Достигла је такав степен духовни да док је стајала на молитви, вазносила се изнад земље и као што је Господ Исус Христос ходао по води, тако је и она прелазила ријеку Јордан“, казао је Владика Јоаникије.

Додао је да је цијела творевина била покорна Светој Марији Египћанки, по ријечи Божјој, и стављала јој се на службу. Такав је, указао је Владика, дар Божјих угодника.

„А наш брат, монах Сионије, до сада Стефан, од младости је кренуо овим Божјим путем, угледајући се на Светог Саву и на Светог Василија Острошког, па је у раним годинама уписао Богословију, касније Теолошки факултет, лијепо се образовао и у зрелом узрасту пунољетства, чврсто одлучио да прими монашки чин, да иде путем Господњим, да узме крст свој, да се одрекне овог свијета и крене за Господом, да служи Господу и Његовој светој Цркви“, рекао је Епископ.

Та благословена жеља од његових најранијих дана данас се испунила, а овај монашки постриг, указао је Преосвећени Владика, је нови почетак.

„Почетак његове монашке и, ако Бог да, ђаконске службе, а познато је да монаси могу бити добри ђакони, добри свештеници и лијепо угодити Богу ако се чврсто држе моашких завјета. Он је положио вечерас монашке завјете пред Богом, пред Црквом Божјом, пред анђелима и светитељима Божјим и пред свима нама, овдје као војујућом Црквом. Кроз то одрицање од овог свијета и од свега што је у свијету он добија велику слободу и велику благодат, само да се не окреће назад, него да увијек иде напријед“, поучавао је Његово Преосвештенство.

Говорио је и о имену, које је приликом монашења добио монах Сионије, а које је ријетко у нашим манастирима.

„Добио је име Сионије по мученику и презвитеру који је пострадао за Христа почетком IX вијека од незнабожаца Бугара, касније су и они крштени, постали хришћани и родили многе светитеље. Али, ово име везује нашег новог монаха за Сион свети који је мати свима Црквама, који је слика Цркве Божје и овдје на земљи и на Небу. Када говоримо Сион мислимо на она безбројна чудеса, која су се догодила на тој освештаној гори од цара Давида, па до Христа. Посебно мислимо на Педесетницу која се догодила на Сиону, када је Господ излио дарове свога Пресветог Духа на Свете апостоле у виду огњених језика да би били укријепљени тим огњем да својим језиком проповједају ријеч Божју“, бесједио је Владика Јоаникије.

Поручио је да је Сион за нас основа и коријен из кога црпимо велику снагу, а то је, заправо, Црква коју је Господ устројио и која је вјечни, неразориви Сион.

„Сион је извор свих дарова, слика Царства небеског и нашег спасења. Сион се, такође, изједначава по свом значењу са Јерусалимом, гдје је гроб Господњи и мјесто васкрсења Христовог, Христове побједе над смрћу. Сион је и мјесто гдје се упокојила Пресвета Богородица, а, заправо, прешла из овог живота у нови живот, јер је Њено упокојење, благодаћу Божјом, такође, било побједа на смрћу“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Он је новом монаху пожелио срећно и благословено примање монашког чина.

„Овај монашки постриг је сада ново рођење; он тек сад започиње да духовно ваистину расте, јер је ово све до сада била добра припрема. Овај постриг је темељ и нови почетак. На том темељу се зида и напредује духовна грађевина монашког живота служења, стварања и угађања Господу. Нека га Господ укријепи и оснажи благодаћу свог Пресветог Духа, нека га својом истином просвијетли и благодаћу оснажује и увијек руководи својим промислом. Нека му монашка и свештеничка служба буде на радост и нека му Господ да снаге када дођу моменти искушења, када се испитује наша вјерност, наша истрајност. Да тада посвједочи Господа и кроз то ће посвједочити своју љубав и добити велику награду од Господа“, казао је Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-проморске г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This