Izaberite stranicu

Хуманитарна организација “Солидарност за Косово” обавестила је данас француске медије о угрожености Високих Дечана, једног од најзначајнијих манастира српског православља, а на то је указала и Еуропа Ностра објављујћи списак седам најугроженијих локалитета и споменика у Европи у 2021. преноси Тањуг.
“Солидарност за Косово” тим поводом подсећа француске медије на бројне чињенице које “указују на неподношљив Дамоклов мач” који се надвија над манастиром Високи Дечани, као и над његовом верском заједницом, али и на значај удружења Еуропа Ностра које је такође указалио на тај проблем.

“Захваљујући том списку на којем је и један од најзначајнијих манастира српског православља чује се и оно што ”Солидарност за Косово” заговара готово две деценије, а сада се прикључује Еуропа Ностра упозоравајући на опасности које прете Високим Дечанима”, наводи организација “Солидарност за Косово”.

Она је француске медија упознала и с чињеницом да је манастир четири пута ракетиран од краја рата 1999.

“Солидарност за Косово” наглашава да је списак угрожених локалитета све само не безначајан с обзиром на ауторитет и утицај који има Еуропа Ностра, која је основана у Паризу 1963. године с представницима из 40 земаља.

“Солидарност за Косово” француске медије подсећа и на чињеницу да Кфор и даље даноноћно чува Високе Дечане уз бетонске барикаде и контролне пунктове, да је 2016. осујећен напад наоружаних мушкарца поред манастирског зида који је саградила “Солидарност за Косово” на захтев монаха.

Чињеница је да се манастир годинама суди са општином Дечани која одбија да им врати земљиште, али и да су верници и даље спречени да посете манастир, пре свега да би тамо славили Ускрс или Божић, наводи “Солидарност за Косово”.

Чињеница је, додају, да су на зидовима манастира исписивани и графити који славе Исламску државу, али и да је Стејт департмент признао 2019. године да се у просеку свака два дана догоди напад на Србе или њихову имовину.

“Солидарност за Косово” наглашава и да се 2020. ситуација погоршала јер су напади постали уцесталији и насилнији, али и да је Приштина бројним личностима које су пружиле подршку српској мањини на Косову забранила улазак без икаквог оправданог разлога.

“Меду њима је добитник Нобелове награде Петер Хандке, који је, написао и књигу о српској енклави у Великој Хочи, као и неколико хуманитараца меду којима је и председник удружења Солидарност за Косово Арно Гујон”, наводи се у саопштењу достављеном Тањугу.

“Солидарност за Косово” као додатни доказ “политичкој и медијској тортури пристинских власти над Србима са Косова” наводи и оптужбе у штампи за ратне злочине на рачун игумана манастира Саве Јањића.

Извор:kosovo-online

Pin It on Pinterest

Share This