Izaberite stranicu

 Патријарх Вартоломеј помолио се свом претходнику којег су Османлије обесили на главној капији Фанара на Вакрс 1821. године.

Православни васељенски Патријарх Вартоломеј се током викенда помолио канонизованом претходнику: Патријарху мученику Григорију V, кога су пре тачно 200 година, 10. априла 1821, у Цариграду Османлије погубили. Окривили су га за избијање грчког устанка за независност. Грегорије V је обешен на улазној капији у патријаршијске резиденције (Фанар) у знак одмазде и сузбијања устаничких тежњи. У знак сећања на погубљеног патријарха, главни улаз Фанара – Петрусова врата – затворен је 1821. године, а касније заварен. Капија од тада никада није отворена.

У суботу је после Божанске литургије у саборној цркви Светог Георгија у Фанару Патријарх Вартоломеј запалио свећу испред закључане капије у и спустио букет цвећа, а затим је клекнуо у молитви. У поруци свим верницима истакао је сведочење вере и живота Светог патријарха, који је због тога убијен и постао свештеномученик.

Свети патријарх се прославља не само у Фанару, већ и у многим другим грчким православним црквама широм света. Празније се 10. априла.

Патријарх Грегорије ухваћен је на Васкрс 1821. године након служења васкршње Литургије  док је напушгтао цркву Светог Георгија у Фанару, одведен је у затвор, мучен и коначно обешен у пуном орнату тог истог поподнева око 15 сати на главном улазу у патријаршијску резиденцију.

Тело је након два дана вучено улицама града и најзад бачено у Босфор. Хришћански морнари успели су да пронађу тело. Одвезли су га у Одесу, којој је била част што ту почива. На захтев грчке владе, кости су 1871. пренете у Атину, где почивају у митрополитској катедрали..

У Цариграду је, после убиства Грегорија V избио погром међу грчким градским становништвом, подстакнут исламским проповедницима. Поред патријарха, Османлије су погубили и неколико других епископа и свештеника.

Извор: Катхпрес

Фото: Васељенска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This