Izaberite stranicu

На Средопосну недељу Часног поста, посвећену Светом Јовану Лествичнику, у црквици Светог Великомученика Георгија и Света 42 мученика момишићка у подгоричком насељу Момишићи, Свету литургију служио је протојереј Никола Пејовић.

Отац Никола је у пастирској бесједи рекао да се из недеље у недељу пењемо духовним лествицама ка слави Божијој, прво на Голготу, разапињући своје слабости, гријехе и недостатке. ”Пењемо се лествицу по лествицу, ноге малаксају, али дух треба да је срчан и да се бори”, рекао је и нагласио да је то духовно стање које свако од нас треба да препозна код себе у овим данима Великог поста.

Осврнувши се на одјељак који се читао у Апостолу, у коме нам апостол Павле говори да будемо дјеца свјетлости. ”Како ми то знамо да смо дјеца свјетлости? Знамо ако ходимо вјером у Христа распетога и васкрслога”, казао је и додао да је вјера темељ нашега живота, онај двиг и покрет из дубине нашега бића, када чинимо ствари Бога ради не тражећи ништа заузврат. ”Истинска и права вјера је она која преображава, која чисти, која нас узводи на ту љествицу врлина”, додао је.

”Није ни чудо што је Црква у овој четвртој недељи дала лик једног дивног светитеља, великог подвижника и учитеља Цркве, Светога Јована Лествичника, који се и сам по лествици врлина пео до висине раста Христовога”, рекао је отац Никола, подсјетивши да нам је он оставио своју књигу Лествица, уз напомену да је штиво тврдо и тешко га је читати зато што је толико јасно и оставља утисак да се нико неће спасити, али оно што је човјеку немогуће – Богу је могуће, и никада не требамо губити наду.

”Морамо да се боримо, а не да калкулишемо докле смо стигли”, нагласио је отац Никола. Нагласио је такође да наш однос према Богу треба да буде однос чежње, али не оне чежње која нас води у очајање, већ која нам даје снагу да се трудимо да се изнутра сусрећемо са њим кроз врлине и осјећање свеприсутности Божије.

”Нема другог пута осим поста и молитве, којим може да се чисти душа човјекова и да се побиједи гријех, смрт и ђаво”, рекао је подсјетивши на ријечи Господње у причи о раслабљеном којом се надахњујемо у овој недјељи. Такође је додао да се надахњујемо вјером и смирењем оца бјесомучног младића и смиреношчу светих апостола, ријечима апостола Павла и личношћу Светог јована Лествичника.

”Учимо се да смо ми на сваком мјесту, и у цркви, и у дому, и на послу, и ван посла, кад смо на било којој другој активности, да знамо да смо ми дјеца свјетлости и да смо призвани да свијетлимо другима”, рекао је отац Никола и нагласио да не смијемо са једни другима да се мјеримо, већ увијек са самим собом, да сваки следећи дан будемо бољи од претходног.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This