Izaberite stranicu

Данас на Недјељу о митару и фарисеју, на Светој литургији у Цркви Светог Николе у Котору, протојереј Ненад Калем је поручио да човјек, који види своје гријехе, не размишља о гријесима других и да нема времена за тако нешто, јер гледа да се што прије ријеши свог гријеха, како би помогао ближњем.

Оних који се понашају као фарисеј, додао је, доста је и у нашем времену, у којем људи често падају у искушење да расуђују о ближњем, а да не познају дубину његовог срца и душе.
„У првој , припремној недјељи пред Часни пост Црква нас поучава причом о царинику и фарисеју, Јаванђељем о правом и неправом богомољцу, два човјека два грешника, с том разликом што фарисеј, не признаваше себе грешником, а цариник признаваше.

Фарисеј припадаше најуваженијој класи људи у тадашњем друштву, а цариник најпрезренијим… Фарисеј у молитви показује да има високо мишљење о себи, гдје каже хвала Ти што нисам као сви остали људи, или као овај цариник… Фарисеј не зна ни што је дошао ни што у дубини душе носи. Нажалост, тога има и у наше вријеме, гдје често падамо у искушење да расуђујемо о свом ближњем, а не познавајући дубину његовог срца и душе.

Фарисеј мисли да је своју дужност и обавезу према Богу обавио. Али, ако своју молитву схватимо као обавезу, онда смо веома погријешили и то је веома тужно. Молитва, пост и литургија треба да нам буде духовна радост, насушна потреба нашег бића, најрадоснији тренутак нашег свакодневног живљења.

Цариник се молио веома једноставно, не обазирући се око себе, подигнте главе, свјестан своје грешности, изговарајући молитву Боже милостив буди мени грешноме.

По ријечима Светог Јустина Ћелијског, у овој смјерној молитви, овог цариника, сам је Васкрс његов. У смјерној молитви Васкрс је и мој и твој и свачији. Та васкрситељска сила неколико смјерних ријечи и свјесност да је гријех у оном што га одваја од Бога и зато толико вапај Боже милостив буди мени грешноме.

Човјек који види своје гријехе не размишља о гријесима других, нема времена за тако нешто, јер гледа да се што прије ријеши свог гријеха, да би помогао ближњем .

На крају приче Христос нам указује да цариник оде оправдан кући и самим тим нам казује да смјерна и искрена молитва, без обазирања на друге, што раде и како поступају, нас спасава и Богу је угодна.
Зато нас Господ и припрема за оно што предстоји овом причом из Светог Јеванђеља. Пост и молитва су веома важни, уколико су правилни, зато нам и даје примјер цариника и уколико са смјерношћу и понизношћу приступамо Бог ће нас узвисити и наградити благодатним даровима.

Нека би нас Господ удостојио да што спремније и са великим жаром дочекамо Часни пост, а потом и Васкрсење Господње амин“, поручио је о. Ненад.

Извор: СПЦО Котор

Pin It on Pinterest

Share This