Select Page

Бесједа Митрополита Амфилохија послије молебна за Ново 2019. љето милости Господње – 13/14. јануар, Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици 

Данас се испуни ово Писмо у ушима вашим, ријечи су Господње. Увијек се исто понавља оно што је било и раније. Једино ново под сунцем, што чини новим и људску природу и обнавља свељудску творевину је рођење Исуса Христа, Сина Божијег, у Витлејему и Његово повијање у јасла. То његово рођење је рађање новога, обновљенога човјека. Не само онако како га је Бог створио по слици и по прилици Својој, него онако како га је Бог замислио од његовога настанка. Људска природа, која је раслабљена гријехом и отпадништвом од Бога и закона Божијега, примањем природе Јединороднога Сина Божијег је постала нова природа и човјек нови, обновљени човјек, који није створен за пролазност и ништавило него за бесмртност и непролазност. Човјек задобија вјечни и непролазни живот, постаје биће вјечно и непролазно, и у томе јесте новина Христовог рођења и ова Нова година доброте Господње.

Као што је Свети пророк Исаија записао Дух Господњи је на мени, зато ме помаза да благовијестим сиромасима, посла ме да исцјелим скрушене у срцу, да проповиједам заробљенима да ће бити пуштени, и слијепима да ће прогледати, да ослободим потлачене, и да проповиједам пријатну годину Господњу.

У Њему је живот и живот у изобиљу, вјечни живот Њиме обдарен. Много је значајно ово што је пророк записао да је дошао да благовијести прво сиромашнима, да обогати сиромашне и сиромашну људску природу Собом, да исцијели оне који су скрушенога срца, да проповиједа заробљенима да ће бити пуштени, слијепима да ће прогледати, да ослободи потлачене.

То је оно ради чега је Христос дошао, ради чега је присутан у људској историји, чиме Он обнавља човјека и даје дубљи смисао свеукупној Божијој творевини. А у томе јесте благословена Нова година Господња, и вријеме добија свој дубљи смисао, улива се у безобални океан божанске вјечности.

И то је оно што треба да памтимо и да никад не заборављамо, да једино ново под сунцем, једина Нова година Господња, јесте управо Он рођен од Духа Светога и Пресвете Дјеве.

Јединородни Син Божји који је повијен у јасле, који је жртвовао Себе за живот свијета, Својом жртвом и распећем, Он је открио да је Бог заиста љубав, не само прича о љубави, неки далеки бог, него да је Он онај који је истинска и права љубав, који се као такав открива и својом љубављу грли сиромашне, потлачене и понижене, и дарује вид слијепцима духовним. Томе Богу, и једино Њему, ми се клањамо, и ту и такву Нову годину Господњу прослављамо. Иначе, у праву је Ловћенски Тајновидац, ако би се она сводила само на ово земаљско вријеме, рашта је ошћела људима у сред зиме кад јој вријеме није.

Управо зато што је та година Господња везана за Њега, као истину вјечну и непролазну и времена и простора, и људског бића, она је Нова година Господња. Ту Нову годину Господњу ми честитамо вама, овоме граду, свеукупном нашем народу и свима земаљским народима, јер та новина – Он као једино ново под сунцем – Он је онај који обнавља све и презива све на љубав и према сиромашнима и биједнима, и потлаченима и према слијепиима. Призива све људе да и они понесу Његов крст и буду свједоци те Његове љубави и жртвовања за живот свијета.

Тек онда када човјек прими Христа у себи, он постаје заиста ново обновљено, непролазно биће, а сви призвани да будемо Његови носиоци, да се Он усели у нас пун благодати истине, вјечнога и непролазнога живота.

Зато нека је срећна ова Нова година Господња, година доброте Господње! И нека би се ми обновили у овој Новој години оваквом љубављу христоликом, коју нам је открио и донио и посвједочио Он који је вјечна и непролазна љубав. Он који нам открива Оца као творца неба и земље и дарује Духа Светога животворнога и призива свако људско биће да се обновимо Светом тајном крштења у име: Оца и Сина и Духа Светога. Да се обновимо том вјечном обновом, коју само Бог дарује људима, који јесте сам Бог који се уселио у нас пун благодати и истине.

Њему јединоме новоме под сунцем, нека је слава и хвала у вијекове вјекова, амин!

СРЕЋНО И БОГОМ БЛАГОСЛОВЕНО НОВО ЉЕТО ГОСПОДЊЕ

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This