Izaberite stranicu

Патријарх српски Иринеј:

“Ово је један од најтужнијих дана за нашу Цркву. Велики губитак и велика жалост. Отишао је један добар човек и врстан теолог. Нисмо то очекивали, надали смо се ће све бити добро завршено. Нека му Бог да вечно блаженство. Лишени смо велике личности”, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски Иринеј изјавио је данас да смрт митрополита Амфилохија представља један од најтужнијих дана у историји Српске православне цркве и да је српски народ остао без једне велике личности.

“Ово је један од најтужнијих дана за нашу Цркву. Велики губитак и велика жалост. Отишао је један добар човек и врстан теолог. Нисмо то очекивали, надали смо се ће све бити добро завршено. Нека му Бог да вечно блаженство. Лишени смо велике личности”, рекао је патријарх Иринеј.

“Нека Митриполит Амфилохије почива у миру. Он је био шампион Хришћанске вјере, лидер екуменског братства, мудар савјетник, и ја ћу увијек памтити искру у његовим очима кад бисмо се нашалили. Дијелим тугу Српске Православне Цркве данас. Његов пријеко потребан примјер ће остати са нама заувијек.

С поштовањем и љубављу,
Алисон Кемп

 

Министар Мехмед Зенка, упутио је у име Министарства за људска и мањиска права и у своје лично име изразе искреног саучешћа, у овом великом губитку, свим вјерницима/ама и свештенству Митрополије црногорско-приморске.

“Министарство за људска и мањиска права је са Митрополијом црногорско – приморском имало и има изузетно конструктивну сарадњу и дијалог. Солидарност и хуманост, сарадња и узајамна подршка и разумијевање у тешким временима остају темељ и охрабрење за будућност.

Министарство за људска и мањинска права ће наставити на даљем унапријеђењу сарадње са Митрополијом црногорско-приморском, у циљу афирмације вјерских слобода, те очувања мултинационалног и мултиконфесионалног склада.”

 

Заштитник људских права и слобода Црне Горе (Омбудсман) :

“Ауторитет и поштовање које је митрополит за живота завриједио међу својом паством, нека буде искоришћено да ојача заједништво, љубав и толеранцију међу свим људима, вјерама и нацијама за свеопшто добро и укупни напредак црногорског друштва”, наводи се у саопштењу.

Предсједник Покрајинске владе Војводине, Игор Мировић:

Са великом тугом примио сам вест о смрти високопреосвећеног митрополита Амфилохија. Био је учитељ, духовни отац и узор не само верницима Митрополије црногорско-приморске већ и свим православним хришћанима и народу у целини. Памтићу га и као надлежног архијереја у родном крају и вечном почивалишту мојих родитеља, радом и упорном да нас окупи и ободри, подучи и саветује.

Данас тугује и српска Војводина, где је као епископ банатски оставио велики траг и белег. У име Покрајинске владе Војводине изражавам саучешће патријарху, епископима, свештенству и монаштву и целом српском народу”, стоји у телеграму саучешћа поводом смрти митрополита Амфилохија.

 

Матија Бећковић:

Песник и академик Матија Бећковић дубоко је потресен због смрти митрополита Амфилохија.

Бећковић је за “Новости” дрхтавим гласом само кратко рекао:

“Бог га је позвао у исти дан кад и Светог Петра и владику Рада. Ми плачемо, а он се радује.”

(Новости)

Емир Кустурица:

“Упокојио се митрополит Амфилохије Радовић и сигурно почива у миру. Отац и мајка су му дали име Ристо мислећи на Христа. То је, у ствари, било његово право име и када такав човјек иза себе остави велико дјело, то значи да је највећи дио живота провео радећи на небеским пословима.

Само што се Амфилохије Христо Радовић није, као ни његов имењак из Назерета, лишавао земаљских послова. Речено је: Дајте цару царево, а Богу Божије. Наш митрополит, посвећен вјерском раду, одужио се и Богу и народу препуштајући политику онима који су за то одређени”, нагласио је Кустурица.

Он је додао да је митрополит Амфилохије схватао да, када је расчовјечење на дјелу, а код нас је то постала вјековна пракса, нема право да само гледа, да му није дато да ћути и не дјелује.

“Вратио је наду народу који је укљештен међу свјетовима и недјелима сународника стајао на ивици амбиса. Дјеловао је попут муње небеске када је осјетио да су се на ваги клатила социјална и вјерска, дакле људска права. Спасавао је нашу културу. Могао је његов живот да изгледа друкчије као што је прва Хришћанска црква могла да избјегне прогон римских царева, али на срећу већ тада је изабран пут жртвовања. Као што је Христ умјесто пристанка да му кип стоји крај осталих божанстава у римској републици прихватио путеве жртвовања, тако је митрополит излазио на црту свим типовима који су угрожавали достојанство”, нагласио је Кустурица.

Он је оцијенио да митрополит Амфилохије није био само борац за православну вјеру, већ је био већи борац за једнакост, братство, и слободу и грађанско дрштво, него они који су то извикивали за плату и вјеру у вјечну садашњост.

“Његов мудри поглед гледао је даље него што је видио његов народ, зато је и наш пут одређен смјеровима који су, захваљујући митрополиту, пред нама видљиво исцртани”, закључио је Кустурица.

Новак Ђоковић: Тужан дан

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић опростио се од Митрополита Амфилохија. Он је на друштвеној мрежи Инстаграм објавио Митрополитову фотографију а конференцију за медије у Бечу започео изјавом о смрти митрополита Амфилохија, рекавши да је у питању тужан дан за православље.

“Ово је јако тужан дан. Поштовани Амфилохије био је велики борац за православље и неко ко је служио као звезда водиља за српски православни народ и Српску православну цркву у Црној Гори. Имао сам част и радост да га упознам, проведем неко време близу њега и осетим његову предивну енергију. Иако физички више није жив, сигуран сам да ће његов дух бити присутан дуги низ година”, изјавио је Новак.

 

Никола Вучевић, репрезентативац Црне Горе у кошарци, и играч НБА франшизе Орландо Меџик: 

“Почивај у миру и царству небеском драги наш Владико! Вјечна ти слава и хвала!”, написао је Вучевић на свом Твитер профилу.

(Вијести)

Принц Филип Карађорђевић:

Уочи празника Светог Петра Цетињског, упокојио се и његов наследник на трону Митрополита црногорско-приморског – Високопреосвећени Митрополит Амфилохије. Царство ти небеско, велики Митрополите! Небеса ти се радују. Моли се за нас и чувај нас као што си то увек чинио.

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори

У Царство небеско јутрос се својим двигом уздигаo непоновљив човјек. Божији изабраник између свих нас и истински монах „косовске мисли”. Уједно, највјернији сапутник Светог Петра Цетињског и Петра Другог Ловћенског Тајновидца. Живи свједок, мартир Христове побједе, живи човјек који је својом богоизабраношћу побиједио нашу богоотпалост. Владика над владикама, а више од тога слуга над слугама. Једнако Божији као и људски. Ријеч која живи и ствара молитвом. Бесједа која обнавља, уздиже и лијечи. Учитељ душе и вјечног живота. Слово које јесте Смисао. Лице које сија као Икона. Пастир који је своје стадо учинио васељенским. Вјера која је једно са Надом и Љубављу. Научник који је живио мудрост љубави. Одбранитељ светиња у доба несветих. Његошев наследник у Матици српској. Наш најискренији сарадник. Свенародни приложник. Стожер наше будућности. На челу наше литије ка Христу. Митрополит Амфилохије!

Удружење књижевника Црне Горе: 

Чланови Удружења књижевника Црне Горе су данас с најискренијим и највећим болом и тугом у души, с невјерицом примили болну вијест да се дана 30. октобра 2020. љета Господњег, после краће и тешке болести од корона вируса, након примања Свете Тајне причешћа, упокојио у Господу у Клиничком центру Црне Горе Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски и Егзарх светога трона Пећкога г. Амфилохије.

УКЦГ са најдубљим пијететом истиче да је Црна Гора изгубила свог великог и непоновљивог духовника, човјека, филозофа и књижевника, посвећеника у добробит ове земље и народа. Наше Удружење имало је и ту част и срећу да Његово високопреосвештенство буде и члан УКЦГ, од којег је добио и највеће књижевно признање “Марко Миљанов”. Наш пјесник и прозаиста, најстарији члан Удружења, борио се до посљедњег дана свог светачког бивствовања међу људима, својим несебичним посвећењем и миротворачком мисијом за добро овог народа, и својим светим ликом и дјелом, обасјао нову Црну Гору и у потоњим данима свог живота не обзирући се на животну опасност која га је у Његовим часним позним годинама пратила на сваком кораку и запутила Богу и вјечности.

Током свих ових година и деценија Митрополит Амфилохије био је и остао велики посвећеник и подвижник за добро народа, за духовне и свјетовне слободе. И ниједног трена није устукнуо пред свим изазовима живота и смрти, свјестан своје велике мисије коју је на најсвјетлији начин крунисао духовним и грађанским слободама савремене нам Црне Горе.

Нашем Митрополиту било је од Бога предодређено да, крећући из Бара Радовића у Доњој Морачи, као, у сродству потомак и чувеног војводе Мине Радовића, присајединитеља Мораче Црној Гори 1820. године, заврши студије на Богословском факултету у Београду, магистратуру настави у Берну и Риму, а потом у Атини одбрани докторат о Св. Григорију Палами. Вођен стазама Господњим и научним, предавао је на Православном институту Св. Сергија у Паризу, а затим у звању редовног професора на Богословском факултету Св. Јована Богослова у Београду. Докторате хонорис цауса примио је у Москви, Минску, Паризу и Санкт Петербургу. Руска Федерација му је 2001. додијелила Орден Ломоносова, а 2015. је изабран и за почасног члана Словенске академије књижевности и умјетности. Био је полиглота, говорио грчки, руски, италијански, њемачки и француски. Након избора 1985. за Епископа Банатског, одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ у децембру 1990. изабран је за Митрополита црногорско-приморског са сједиштем на Цетињу, а његово устоличење извршио Патријарх српски Павле са епископима 1990. г. у Цетињском манастиру.

И древне титуле Митрополита Амфилохија, Егзарх Свештеног трона пећког и Архиепископ цетињски, присаједињене су његовом светачком лику просвјетитеља и духовника, који је и за живота зрачио као светац порукама Господњим, које су његов лик и дјело обасјале и ставиле у ред највиших духовника, мислилаца и доброчинитеља свог народа.

Наш Митрополит је на самом крају Његовог физичког бивствовања уткао своју мудру мисао у исправљање путева духовно и грађански сад већ ослобођене и усправљене Црне Горе.

И зато ће у њеној историји најљепшим ћириличним словима бити исписано Његово име, и његова свијетла страница борбе за духовност и слободну мисао ове земље. Господ Бог нека Митрополита Амфилохија прими у своје окриље, као свог вјерног сина и изасланика овоземаљског.

Савеза Срба из Црне Горе – Жељко Чуровић:

Са невјерицом и тугом у срцу, примили смо вијест о упокојењу нашег високопреосвећеног митрополита Амфилохија, који нам је дао Благослов за рад на очувању идентитета српског народа.

Док су га безбожници каменовали, он је правио велика дјела за вријеме овоземаљског живота. Отишао је на боље мјесто и оставио нас да се дозовемо у нашем неразуму. Живећи у сопственој сујети и охолости, мислимо да нешто вредимо, а вредимо, таман колико и овоземаљски живот којим живимо и који ће завршити заборавом.

Генерације које буду походили наше цркве и манастире, као вјечне „корабље“ (лађе), које ће нас довести кроз вријеме до људског пристаништа, сретаће се са Митрополитом. У свакој од њих, он ће нас чекати са питањем: јесте ли се дозвали Срби!? Какав ћемо му дати одговор, зависи од нас. А он ће стрпљиво чекати прави одговор, ако не од нас, можда од будуће генерације, која ће му саопштити да су се дозвали и постали људи”.

ИН4С

Демократски фронт:

У Царство небеско преселио се Митрополит црногорско приморски Господин Амфилохије! Достојан наследник својих претходника на трону Светог Петра Цетињског и најсвјетлији примјер онима који ће на тај трон доћи.

Хвала му на очинској бризи о нашем народу у Црној Гори и на читавом српском простору а посебно на нашем страдалном Косову и Метохији.

Његов одлазак изазива неописиву тугу у срцима свих наших људи али његов овоземаљски живот нам је оставио вјеру да је земаљско за малена царство а Небеско свагда и довијека.

Хвала Господу што нам је даровао такву личност која је свједочила Ријеч Његову и вратила је међу нас у Црној Гори! Вјечна ти слава и хвала за све наш Митрополите!

ПЗП:

“Са жаљењем и дубоким хришћанским болом смо примили вијест о уснућу у Господу Високо просвећеног Митрополита Амфилохија. То је ненадокнадиви губитак за вјерни православни народ широм планете, а посебно за његову паству у Црној Гори. Његово Правосвештенство је својим дјеловањем и утицајем оставио дубок и неизбрисив траг широм васељене, а не само на овом оскудном, кршевитом црногорском простору. Нека Божија утјеха буде над свима ожалошћенима и вјечна памјат нашем Митрополиту”, закључено је у саопштењу.

Лидера ДНП-а Милан Кнежевић:

“У име свих чланова и симпатизера Партије, као и у своје лично име, саучествујем у болу свих православних вјерника Митрополије Црногорско-приморске у Црној Гори и расијању поводом упокојења Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, Митрополита Црногорско приморског и егзарха Светог трона Пећкога, господина Амфилохија.

Црна Гора је данас пред стихијом пандемије изгубила и човјека и духовника, филозофа и књижевника, духовног пастира православног народа. Његова узвишена мисао помогла је усправљању Црне Горе, која се ни овог пута не шће у ланце везати, свјесна своје традиције и историје, уз повратак својим највишим вриједностима за добро свих грађана и вјера. Наш поштовани највиши православни великодостојник Црне Горе извршио је своју велику мисију, одлучан у намјери да остане са својим вјерујућим народом до посљедњега трена. Његово земно тијело није се одупрло болести, али му се душа узнијела Богу, који га је примио у своје окриље као новомученика и светитеља још за живота”, казао је Кнежевић.

СНП:

“Опраштамо се од нашег Митрополита уз увјерење да ћемо знати слиједити пут којим нас је водио, пут истине и правде, пут заједништва и помирења. Дао нам је пут и руку за напријед а ми морамо остати достојни његове борбе за наше боље сјутра.

Почивај у миру Владико, Царство Ти Небеско, с великом љубављу и поштовањем чуваћемо те у сјећању и памтити и примјењивати све чему си нас учио.”

ДЕМОС: 

“Отишао је у вјечност један духовно јак и виспрен човјек, митрополит Амфилохије, који је морачку бистрину наградио високим образовањем ерудите.

Своју мисију на земљи храбро је обављао, мирно и достојанствено се суочавајући са кратком болешћу, током које није желио да напушта Црну Гору и тражи посебан третман лијечења. Била  је то и последња симболика оданости свом судбинским простору којем је припадао искрено и до краја. Извјесно, Црна Гора ће га трајно памтити с пијететом који је заслуживао”, стоји у телеграму саучешћа.

Дритан Абазовић:

Изражавам саучешће свим верницима и свештенству Митрополије црногорско-приморске, поводом смрти митрополита Амфилохија. Љубав једина ствара вечност! Нека му Бог подари вечни мир, а свима нама снагу да се изборимо за идеале који су бесмртни.

Предсједник Социјалдемократа Црне Горе, Иван Брајовић:

“Поводом смрти митрополита Амфилохија, изражавам саучешће вјерницима Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори.”

Предсједник Главног одбора СДП-а Изет Бралић:

“Људска је природа склона вјеровању да смо сви једнаки пред оним којем се молимо а који је довољно милостив да нам гарантује смирај у вјечности. Онима које у животу води вјера разум налаже да се не боје смрти јер ће у њој наћи свој вјечни мир”, наводи се у телеграму Бралића.

(Вијести)

Предсједница Социјалиста Црне Горе Снежана Јоница:

“Борио се, хришћански смјерно, храбро и упорно, за Црну Гору братске љубави и мира, и у тој борби никада није клонуо. Оставио је иза себе земљу испуњену ођеком црквених звона, молитвом и васкрслом вјером народа. Нама преостаје да се молимо за његову бесмртну душу, а вилама да се “грабе кроз вјекове, да му в’јенце достојне саплету.”

Арно Гујон, хуманитарац:

– Са великим болом сам примио вест да се Митрополит Амфилохије јутрос упокојио. Делим тугу са свима вама, посебно са Србима из Црне Горе којима је био духовни отац. Од данас Његош више није сам, Црна Гора је добила још једног чувара! – написао је на свом Фејсбук налогу Арно Гујон.
Упокојио се нас свијетли и свети владика, пјесник и витез Амфилохије Радовић. Тужни су сви православни народи у свијету, тужан је читав српски род а највише Његошева Црна Гора коју је обновио и подигао на Ловћенску висину и вратио јој стару славу!
Проф. др Горан Радоњић:

У тешком тренутку, кад смо остали без човјека који је био највећи ауторитет мећу нашим савременицима, ваљало би да се сјетимо како је и зашто Владика живио, и којим вриједностима је био посвећен, казао је проф. др Горан Радоњић поводом смрти митрополита Амфилохија.

„Он нас и смрћу опомиње да будемо људи, и да будемо достојни људског позвања. То не смију бити само ријечи, него и врло конкретно дјеловање за добро народа и Цркве. Обавежимо се, зато, прије свега, и закунимо Богом и Светим Василијем да ћемо учинити све да испунимо аманет Владичин, а то је аманет његовог претходника Његоша, да вратимо капелу на Ловћен. А она ће, нас, онда, стално опомињати на све остале аманете“, рекао је проф. Радоњић.
(ИН4С)
Влада Георгијев, музичар:
Упокојио се наш Митрополит… празнину и тугу је немогуће измерити… слава ти вјечна и хвала за све наш Ђедо…

Београдски синдикат:

“Београдски Синдикат изражава жаљење због земаљског упокојења Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског, Митрополита Црногорско-Приморског и Егзарха Трона Пећког Амфилохија. Велики Човек и Пастир, неко кога смо сви неизмерно волели и поштовали и са разлогом сматрали својим Ђедом, преселио се у рајско насеље, одакле ће наставити да се моли за нас и брине о нама. Даћемо све од себе да будемо достојни љубави и части коју нам је указао. Био је и остао луча мудрости, храбрости, поштења и скромности, која ће нам још дуго осветљавати пут у времену које тек долази. Нека му је вечна слава и велико Хвала за све што је за наш народ урадио и што ће тек урадити! Не плачемо за њим, он је у наручју Оца. Плачемо за собом без њега.“

Предсједник општине Херцег Нови, Стеван Катић:

„Са неизмјерном тугом смо примили вијест да је отишао највећи син православног народа Црне Горе, лучоносац светосавља у нашој земљи. Ово је жалостан дан за све вјернике, за цијелу Црну Гору јер више нема онога који је свој живот посветио истрајном раду за добро народа”, каже се у саопштењу.

Како су казали, Херцег Нови остаје вјечно дужан и захвалан Његовом Високопреосвештенству митрополиту Амфилохију, “што је увијек био уз наш град, у радости и у тешким временима. Имали смо ту част да будемо његови савременици и небројено пута га угостимо у нашем граду”.

“Митрополит је снажно и до послиједњег дана чувао и његовао јаку везу житеља Херцег Новог и Српске православне цркве, која траје покољењима. Из његових руку Херцег-Нови је примио Орден Светог Саве првога реда, привилегију која се дођељује малобројнима”, наводи се у телеграму.

“Тугујемо јер је отишао отац, исповиједник, учитељ и пријатељ. У исто вријеме, сједињеног срца и с љубављу, у духу се радујемо још једном молитвенику за нас пред пријестолом Господњим, нашем пастиру, владици Амфилохију Радовићу. Вјечнаја памјат!“, стоји у телеграму који су потписали предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Никола Самарџић и потпредсједници Општине, Милош Коњевић и Весна Самарџић.

Дан жалости у Херцег Новом у недјељу

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић донио је Одлуку о проглашењу Дана жалости на територији Општине у неђељу, 01. новембра 2020. године, због упокојења митрополита црногорско-приморског, господина Амфилохија.

Дан жалости се како је саопштено, обиљежава истицањем заставе на пола копља на згради Општине Херцег Нови, зградама јавних установа и привредних друштава чији је оснивач Општина Херцег Нови и објектима мјесних заједница.

“Електронски и други медији, организатори јавних програма и садржаја дужни су да своје програме и садржаје прилагоде Дану жалости. За вријеме Дана жалости забрањено је емитовање музике, односно одржавање програма забавног садржаја на јавним мјестима. Локални јавни емитер Радио-телевизија Херцег Нови ће свој програм прилагодити обиљежавању Дана жалости, на начин што ће емитовати програм који по својој природи одговара обиљежавању овог дана”, каже се у саопштењу.

Вијести

Дан жалости у Беранама: Шћекић: Отишао је највећи од нас

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, прогласио је данас дан жалости у тој општини поводом смрти митрополита црногорско приморског Амфилохија, истакавши да је ово „најтужнија вијест последњих година“, преноси Радио Беране.

„Поводом упокојења Његовог преосвештенства Митрополита Црногорско-приморског, Г. Амфилохија, предсједник општине Беране Драгослав Шћекић прогласио је данас Дан жалости у Беранама и истакао је да је ово најтужнија вијест последњих година„.

Како се наводи у одлуци, “Петак 30. октобар проглашава се Даном жалости на територији општине Беране због упокојења Високопреосвећеног митрополита Црногорско – приморског Амфилохија. Дан жалости обиљежава се истицањем заставе на пола копља на згради Општине Беране, јавним установама и предузећима чији је оснивач Општина, као и забраном емитовања музике, односно одржавање програма забавног садржаја на јавним мјестима. Одлука ступа даном доношења”.

Шћекић је казао да је имао ту част и привилегију „да упознам нашег Високо Преосвећеног владику Амфилохија. Отишао је највећи од нас, изузетан човјек, духовник и интелектуалац. Ово је велики губитак за православну цркву и нашу Српску православну цркву, Црну Гору, за све нас”.

Заставе на згради Општине и на установама и предузећима чији је оснивач Општина, спуштене су на пола копља.

Предсједник Општине Будва Марко Царевић донио је одлуку о проглашењу Дана жалости.

“Недјеља 1. новембар проглашава се Даном жалости на територији општине Будва због упокојења Високопреосвећеног архиепископа цетињског, митрополита Амфилохија. Дан жалости обиљежава се истицањем заставе на пола копља на згради Општине Будва, јавним установама чији је оснивач Општина, објектима мјесних заједница и другим установама, наводи се у одлуци достављеној “Вијестима”.

Како се наводи, електронски и други медији, организатори јавних програма дужни су да своје садржаје прилагоде Дану жалости. Забрањено је емитовање музике, односно одржавање програма забавног садржаја.

Царевић је упутио допис Секретаријату за локалну самоуправу да се спусте заставе на пола копља.

Дан жалости у Тивту; Комненовић: Добро које је чинио да остане као путоказ и примјер

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић донио је данас одлуку о проглашењу недјеље, 1. новембра за дан жалости у том граду, поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Како се наводи у одлуци, у недјељу ће тим поводом заставе на згради Општине Тиват, њених јавних институција и предузећа, као и на просторијама мјесних заједница, бити спуштене на пола копља.

Локални јавни сервис, Радио Тиват програм ће прилагодити околностима Дана жалости, а у недјељу је забрањено и емитвање музике, однсно одржавање програма забавног карактера на јавним мјестима у Тивту.

Комненовић је данас поводом Амфилохијеве смрти, упутио телеграм саучешћа Митрополији црногорско-приморској, монаштву, свештенству и свим вјерницима Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве у Црној Гори.

“Примите искрене ријечи саучешћа поводом упокојења Митрополита Црногорско-приморског, Егзарха свештенога трона Пећког, господина Амфилохија, које изражавам у своје, у име Општине Тиват и свих вјерујућих грађана Тивта. Са дубоким жаљењем примили смо вијест о упокојењу Митрополита, који је био врховни ауторитет, молитвеник пред Господом, учитељ, духовник, стуб Православља и православних вјерника у Црној Гори. Жалимо за њим као човјеком и Владиком, у нади да ће сво добро које је за живота чинио, остати као путоказ и примјер”, пише у телеграму предсједника Општине Тиват.

Градоначелник Котора Владимир Јокић и Општине Котор 

“Његова духовност, мудрост и истрајност које је црпио из црногорског крша, уливали су снагу и вјеру напаћенима, утјеху слабима, подршку и ослонац одважнима да храбро иду ка свом циљу, ка бољем, хуманијем, праведнијем друштву. Као такав, остаће упамћен не само међу својим савременицима, већ и међу бројним будућим генерацијама.”

Извор: Вијести

 

Pin It on Pinterest

Share This