Izaberite stranicu

Фрескописање олтара у Цркви Светог пророка Илије у Млаки је завршено, саопштено је из Епархије пакрачко-славонске, уз подсјећање да се у том месту налазио део јасеновачког логора смрти, где су били затворене мајке и деца. Из ове страдалне и Богом спасаване Епархије позивају све који могу да помогну да то и учине како би се заједничким снагама наставило ово богоугодно дјело – фрескописање ове светиње.

Манастир Јасеновац је извјестио да је у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, почело уклањање објекта старе Српске школе – изграђене крајем XIX вијека, која је због дотрајалости предвиђена за рушење.

Како је саопштено,” школа ће бити обновљена по свим правилима заштитарске дјелатности уз максимално кориштење сачуваног материјала, у истим габаритима. Обновљена школа служиће као трајан споменик – свједок српског трајања на просторима Славоније”.

На пројекту Епархија пакрачко-славонска сарађује са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, што се огледа у изради пројектне документације за реконструкцију школе.

Приредила: Весна Девић

Извор: Манастир Јасеновац – Фејсбук страница

Галерија 1:

Галерија 2:

 

Pin It on Pinterest

Share This