Izaberite stranicu

У 15. недјељу по Духовима, 20. септембра, када наша Света црква молитвено прославља Светог мученика Созонта и Претпразништво Рођења Пресвете Богородице, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Свету литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу служила су острошка сабраћа протосинђел Сергије, јеромонах Владимир и јерођакони Роман и Зосима.

Сабрани који су се постом и молитвом припремали, примили су Свето причешће.

На крају богослужења началствујући о. Владимир који је посјетио на ријечи прочитаног Јеванђеља у којима се састоји суштина хришћанства, а то су љубав према Богу и љубав према ближњима.

– Није Христос обичан човјек. Он није човјек пророк, него је Богочовјек. Он је сабршени Бог и савршени човјек. Бог који се учовјечио. Управо нам тиме Он показује да само у Њему треба да љубимо Бога, јер је Он Бог, и човјека јер је Он човјек. Те двије прве заповијести остварујемо љубећи Њега, у Њему. А онда имајући Њега, са Њим и преко Њега да љубимо ближње своје – казао је о. Владимир.

Објаснио је да су сви људи браћа од једног Оца небеског, те да су сви хришћани призвани да Христом Богом на мржњу одговоре љубављу, да на зло одговоре добротом, а на мрак и таму да одговоре свјетлошћу Божијом.

– Томе нас учи и Свети Василије Острошки који све људе прима код њега и грли све који му притичу без обзира на вјере, нације, без обзира на припадност партијску, све сабира ка себи, свима помаже и све љуби и милује – закључио је о. Владимир.

Бесједа о. Владимира

Заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

 

Pin It on Pinterest

Share This