Izaberite stranicu

На дан када се наша Света Црква молитвено сјећа Чуда архангела Михаила, Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је са свештенством Свету службу Божију у Манастиру Светог архангела Михаила у Бјелићима код Тивта, који је метох Светоархангелске царске лавре на Михољској Превлаци, поводом храмовне славе ове светиње.

Свету тајну крштења и миропомазања у току Литургије примили су слуге Божије Александар и Лука.

У архипастирском слову Високопреосвећени Митрополит је казао да човјек није сам на земљи и у васиони, и у свим знаним и незнаним свјетовима, већ да има небеску браћу: серафиме, херувиме, ангеле, аргангеле и остала небеска духовна бића, која је Бог створио прије него што је створио овај свијет у коме је створио човјека по слици и прилици својој.

Подсјетивши да се на земљи непрекидно воде ратови међу људима, владика је нагласио да је тај рат већ започет на небесима када је Сатана – Луцифер (демонска сила) покушао да ратује против Бога и против Његове правде и истине, Њега као доброте и љубави, тврдећи да је он раван Богу:

“Зато је кренуо против Бога и оних који су остали вјерни Богу на небесима: Свети архангели и анђели, а међу њима прво мјесто заузима Свети архангел Михаило којега данас прослављамо, његово чудо у Хони”, бесједио је владика. Додао је да се данас сјећамо и оних чудеса који је Свети архангел Михаило започео још у времену прије настанка свијета када је остале анђеле позвао да се храбро сукобе и суоче са оним који се одриче Бога и ратује против Њега. Објаснио је да су Свети архангел Михаило, Гаврило и остале небеске силе побиједиле демонско силу те да је Сатана бачен у дубине пакла, али да је остао да куша људски род кроз сву историју још од првих људи: Адама и Еве.

Послије Адамовог пада, како је казао, гријех, смрт и Сатана су тројство које угрожава људско биће и овај свијет, а “Христос Господ, Пресвета Тројица – Отац и Син и Дух Свети исцјељују род људски и творевини враћају њен поредак и дају човјеку могућност да успостави прави истински однос према творевини и Богу као хљебу живота”.

“Свети архангел Михаило је један од вјесника тога хљеба живота, Божије истине и љубави и доброте, Христа Господа”, казао је Митрополит црногорско-приморски, додајући да су анђели Божији у древна времена преко пророка јављали и откривали истину Божију све до Христа. Подсјетио је да је архангел Гаврило Пресветој Дјеви најавио рођење Исуса Сина Божјег, као и да су се ангели непрекидно јављали и Господу док је ходио овдје по земљи те да их Он непрекидно шаље и до данас.

Говорећи о данашњем празнику Чуду Светог архангела Михаила, Архиепископ цетињски Амфилохије је казао да су Свети апостоли Јован и Филип када су ишли да проповедају Јеванђеље Христа Господа, имали виђење Светог архангела Михаила на мјесту Хоне, да ће ту потећи вода жива и ко год буде пио са те воде добијаће исцјељење, здравље и живот вјечни:

“И тако се и догодило и догађало. Сабирали су се људи око те воде и са ње пили па и неки незнабожац је дошао на то мјесто и питао како ће он да пије са те воде, а они су му рекли: Да пијеш у име Оца и Сина и Духа Светога. Примио је вјеру праву заједно са својим дјететом, напио се те воде”, поучио је сабране владика, објаснивши да је након тога његова кћерка оздравила. Даље је казао да је ту поред светиње, те свете воде, доцније дошао да се подвизава дјечак Архип. Незбнабожци су хтјели да униште воду и наврнуше оближњу ријеку, али по Архиповој молитви, силом Архангела Михаила међу стијене отвори се провалија у коју река утону, погрузи се, и то место назваше Хони (погружење).

Митрополит је нагласио да данас славимо и друге угоднике Божије: Светог мученика војводу Ромила и са њиме за Христа пострадалих у вријеме безбожног цара Трајана, једанаест хиљада војника, Светог Евдоксија, Преподобног Давида: “Сјећамо се свих мученика за име Христово, који су пострадали за Њега, жртвовали пролазни земљаски живот за оно што је вјечно и непролазно”.

Истичући да се данас сјећамо и блаженог спомена оца Агапита, мисионара који је овдје стигао из далеке Русије, владика је подсјетио да је он прво на Паштровској гори, а онда и овдје, заједно са оцем архимандритом Бенедиктом, обнављао ову светињу у Бјелићима:

“И она је васкрсла! Да споменемо нашега Агапита, Бог да га упокоји. Њему је мало било што је овдје дошао као мисионар, апостол Христов, него је отишао у Чиле, на далеко језеро гдје владика Кирило гради, оснива манастир, има већ двојицу монаха. И тамо, у Чилеу, стварају нову светињу која ниче из ове светиње. Тамо је и Црквена општина Светога оца нашега Николаја Охридског и Жичког око које се сабирају не само наши, већ и Чилеанци, Руси, Украјинци.”

По ријечима Митрополита Амфилохија трагови дијела и вјере страца Агапита, његове наде и  љубави, овдје су међу нама, а свједочанство тога је и васкрсења овога Манастира Светог архангела Михаила:

“Даће Бог да кроз њу и преко ње васкрсавају и многе душе жедне и гладне живога Бога и хљеба живота – Христа Бога нашега, као што су данас васкрсла и двојица наше браће овдје: Александар и Лука, који су примили Свету тајну крштења и од смртних постала бесмртна бића. Рођење у Тајни крштења је рођење Духом вјечним и водом, рођење за вјечни, непролазни живот, за Царство небеско, које је смисао и овог земаљског рађања од оца и мајке. Нека би и њима Господ подарио да ходе тим ангелским, архангелским путем, да се клањају живоме Богу, Оцу и Сину и Духу Светоме – Пресветој Тројици, Богу нашем и да живе по заповијестима које је Христос дао свима нама”, поручио је на крају литургијске проповједи Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

На крају Литругије, храм је опходила литија а након тога је пререзан славски колач и одслужен помен оцу Агапиту који је стигао од далеког Сибира до Бјелића па до Чилеа.

Честитајући празник и славу ове свете обитељи, Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је поновио да ова светиња васкрсава да би и ми њоме васкрсавали и обнављали се силом Духа Светога. Још једном је благословио нове хришћане Александра и Луку, који су данас примили квасац васкрсења и живота вјечнога:

“Да Господ благослови и сестре које овдје обитавају и настављају дјело свих великих подвижника и трудбеника. Бог да упокоји старца Агапита који у овој светињи остаје уписан златним словима заједно са свима који су се овдје подвизавали, Богу служили и Њему јединоме се клањали.”

 

Весна Девић

Фото: Јован Д. Радовић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This