Izaberite stranicu

Најбољи тенисер свијета, Новак Ђоковић, упутио је данас поруку дјеци Црне Горе којом их позива да весеље, радост, осмјех и безбрижност коју сада имају, носе кроз читав свој живот и да се и у тешким тренуцима увек враћају најважнијим вриједностима у животу – љубави, миру, спокоју, складу и саосјећању.

Први рекет свијета је ову поруку упутио у сусрет 21. дјечијем сабору, који се традиционално одржава на Цетињу почетком сваке школске године, а који ће се ове године одржати када епидемиолошке прилике у земљи то буду дозволиле и у складу са околностима у којима се налазимо.

Ђоковић је упутио честитке и захвалност Српској православној цркви у Црној Гори која упркос тешким условима и ванредним околностима организује Дјечији сабор на коме учешће узме око 2.000 дјеце и омладине, указујући на одређене животне вриједности које су му значиле, и које му и дан-данас значе у његовом личном и професионалном животу:

“Трудите се да живите што боље и да себи обезбједите најбољи могући живот и склад, мир у души, а то ћете једино постићи, у оној пуној мјери у којој желите, уколико се бринете о другима. Желио бих, такође, да вам поручим да будете храбри и одважни, упркос томе што ћете вјероватно кроз живот наилазити на много отпора и осуда ако сте другачији, а требате да будете другачији и да тежите да будете најбоља и најоригиналнија верзија себе. Само тако можете заправо да испуните неку своју животну мисију, јер смо сви различити на свој начин.”

У дирљивој поруци учеснике дјечјег сабрања Новак охрабрује да слободно маштају и стварају свој неки свијет, своју неку реалност за коју сматрају да је најбоља и за њих и за све људе око њих:

“Имајте на уму да нисте сами, волите природу, разумите свијет у којем живите јер само на тај начин можете да будете у потпуности усклађени и испуњени. Шта год изабрали да радите у животу професионално, ипак душа, срце и ум требају да буду избалансирани. У данашњем материјалном тродимензионалном свијету нас често подсјећају како требамо да живимо из главе, и све је то у реду, али све ређе и ређе се људи подсјећају на оно што је истински најбитније, а то је дух, душа, срце, љубав и мир.

Надам се да ћу вас овом приликом инспирисати и подсјетити и себе на те јако значајне и важне поруке, које се трудим да и сам заступам свакодневно. Волим вас пуно и желим вам све најбоље. Свако добро! ”

Иначе ово није прво Новаково обраћање браћи у Црној Гори, подсјећамо да је 6. марта ове године подржао литије које су се одржавале широм Црне Горе због усвајања дискриминаторног Закона о слободи вјероисповијести. Тада је на Твитеру уз фотографију с једне од литија испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици објавио поруку: “Поздрав и подршка за братски народ у Црној Гори”.

Новак Ђоковић, најбољи тенисер свијета уједно је велики добротвор и ктитор наше Свете цркве. Учествовао је у обнови Цркве Светог архангела Михаила у Јасеновом Пољу код Никшића, у родном мјесту својих предака, и 2012. године присуствовао њеном освећењу, као и Цркве Светог Атиногена у Вучијем Долу, која је освештана на 140. годишњицу чувене битке у којој су црногорска војска и херцеговачки устаници 1876. до ногу потукли турску војску.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This