Izaberite stranicu

Вођене другом највећом Божијом заповјешћу “Љуби ближњега свога као самог себе” (Мт.22,39), идејом хуманости и потребом да у оквиру својих могућности и способности помогну онима којима је то најпотребније, као и традицијом које свако Коло сестара кити од његовог историјског настанка, а овог пута у тренутку када је неопходна помоћ двома тешко болесних младих људи Сању и Дамјана из Бара, чланице Кола православних сестара парохије паштровске “Света Јелена Штиљановић” са својим парохом протојерејем Драгославом Ракићем организовале су хуманитарну акцију на Светом Стефану, са надом да ће Господ умилостивити срца и учинити да нечије мало постане нечије много.

Том приликом је у једном дану у периоду од два сата прикупљено више од 3.000,00 евра, због чега се у овим околностима ова акција може назвати више него успјешном. Акцији су се придружили и грађани Петровца који су организовали прикупљање у бутику „Ана“ гдје је прикупљено 750 евра.

Ова акција је покренута и у свим нашим градовима као и дијаспори. Наиме, Сања Ракановић је дјевојка која се бори са опаком болешћу већ дуже вријеме и потребна су новчана средства како би лијечење наставила у Турској. Дамјан Ранитовић је осамнаестогодишњи дјечак који је оболио од малигног тумора и за његово лијечење потребна су велика новчана средства.

Коло сестара заједно са парохом овом приликом упућујe ријечи благодарности према свима који су дали и најмањи допринос и учествовсли у овој акцији. Такође ријечи захвалности упућује Компанији „Адриатик Пропертис“ те извршном директору Горану Бенцуну који су обезбиједили бесплатан паркинг, послужење за све учеснике акције те и сами донацијом учествовали у њој.

Посебна радост Колу за ово Богом спасавано дјело причинило је то да се акција спонтано организовала на велики празник – Успење Пресвете Богородице, те и то да је баш на тај дан давне 1903.године одржана оснивачка скупштина Кола српских сестара тј. на годишњицу оснивања првог Кола у нашој историји.

Коло православних сестара „Света Јелена Штиљановић“ основано је у марту 2016.године при парохији паштровској. Као друштво које дјелује под патронатом Цркве и које егзистира при Цркви, највеће активности има за вјерске празнике, од који је најсвечанија литија на Светом Стефану. Поред харитативних дјела труди се да очува прелијепе и јединствене обичаје Паштровића, па се на прославама, између осталог, увијек приреди традиционалну трпеза са ових простора. Рад Кола садржи и едукативни карактер у којем помоћу елоквентних предавача младима презентује важност очувања породице, мајчинства и вриједности здравог друштвеног живота уопште. Коло често организује и поклоничка путовања.

Коло за сада има двадесет чланица. Њихова сабрања се одвијају неколико пута годишње при некој од светиња паштровсје парохије. Рад чланица Кола је добровољан и не доноси никакву нити личну нити материјалну корист, осим оне духовне да ће Небески Дародавац узвратити небеским даровима на сваки земаљски дар.

Уколико се осјећате или себе препознајете као дио ове мисије, и уколико желите да финансијски помогнете подухвате Кола,  можете то учинити путем рачуна: КПС „Света Јелена Штиљановић“ ж.р. 535-16376-33; Контакт: +38257587796, kolosestara@gmail.com

Д.Р.

 

Pin It on Pinterest

Share This